нещо като лятна чорбица

всичко започна вчера, когато отидохме на гости на брато, да му оставим малко от тотрата на блу, да попием бира и да си побъбрим. та по едно време се разбра, че брато метнал у градината по една шепа некви семена и то зело, че избуяло – кервиз, магданоз, девесил. да ви наскубем – вика брато. и дорде скубеше се сетих, че така ми се е прияла неква чорбица, та чак и бира ми се припи.

вечерта пък бяхме на гости на едни приятели и там пак: ребърцата на свинята янка, изкиснати в марината и метнати на барбекюто, вино, бира, месни мезета.

а супичка няма никаква, даже бирата по едно време свърши.
сутринта отиваме на пазара да купим пръст за новите петунии, дето ни ги подариха и гледам – сергии със зеленчуци. купихме малко моркови (вносните по 80ст., българските – по 1,50 :-О ), малко лучец, тиквички, едно-друго. жената вика – да хапнем по едно парче пица? кви парчета, бре, кви пици, кви баници! на мене ми трепери душата, навсякъде ми се привиждат супички.
прибрахме се и от вратата се метнах у кухнята. бързо вода у тенжерата и малко оливия (нютън-джон). нарезах картофки, сипах стотина-двеста мл. от една доматено-магданозена амалгама, дето си я ползвам за готвене, въпреки че и за мезе става, като нарежеш малко лучец отстрани. ама немам рикия, та мезето ще го оставим за друг път.
сега бързичко: една малка глава лук, два (от скъпите, че евтините ми миришеха на пластмаса) моркова, сичко това се турга у пасатора и се реже на възможно най-едрото. после се пльосва (внимавайте да не ви пръсне врящата амалгама) у тенжурата. намерих у фризеро малко грах, та турнах една-две шъпи и от него. аа – и две чушки нарезах. подправки – щипка копър, едно кубче гъбен бульон и нещо като вегета, дето стои у един буркан. от братовите зеленяши нарезах кервиз и магданоз, ама не съм се стискал ич. яз и коренче от кервиз си кътам у шкафо, ама не турих, че трудно увира, а време немаше ич. малко черен пиперец. от сол немаше нужда, нали я опитвах поне пеесе пъти тая гозба. такаа…
ама после жената се разпище, че почти съм опукал бирата и на мене ми се вкисна нещо, и така я оставих чорбата, че немах настроение за повече майстория. мислех да турнем и едно-две зърна бахар, па и други неща ми хрумнаха, ама нема да турнем! опукал съм я бил! е кво да я правим тая бира, нема у рамка да си я турим над бюрото, я. аамаха!

ей са, само да се свари фидето, дето турнах и ще ви кажем какво се е получило.

пп

лятна чорбица

ноо добро. чудо!

оппа, щях да забравя да се изфукам: някой от вас знае ли какво е това?

ко туй?

лъжица?

нее! това е страхотен готварски уред, който жената открила в някво магазинче от типа „за 1 лев“. използва се да си оставяш в него лъжицата, с която опитваш вкуса🙂 така не остават петна от гозбата по повърхностите, на които си я подпираш, а и значително по-бързо стине пробата. уникално е, супер полезно и удобно, маде ин джапан🙂

цялата убавиня

ппп
начи: установихме, че тая чорбица върви с всякакви видове сирена и кашкавалчета отстрани. аз мислех направо вътре да вложа нещо такова, ама нали ме ядосаха, та..
а ако на някой киселината от доматките му е малко – перфектно се доподкиселява с лимонов сок, една две капки в купичката за супа. ама да не е онова менте в жълтите тубички – ние ползваме едно в едни зелени шишенца, не го знам какво е, ама мноого добре се получи с него:)

8 Responses to “нещо като лятна чорбица”


  1. 1 Диана 06.07.2008 в 22:27

    Е, направо ми се прияде такава чорба. И аз правя зеленчукови супички, ама чак толкова вкусни не съм ги докарвала. А се сетих и за една детска приказка – Вълшебен камък за супа. Значи, взимаш един камък, измиваш го хубаво, слагаш го в тенджерата с водата и после добавяш останалото. И понеже е вълшебен, всички ядоха като невидели (в приказката). А той камък като камък, ама като е казано, че е вълшебен…
    Та така и с твойта чорба – супа като супа, ама като си я описал така, на човек веднага му се прияжда. Явно утре ще готвя зеленчукова чорба!😀 😀

  2. 2 Ивката 07.07.2008 в 09:09

    Иии… ако имаше и една две шепички зелени джанки… Знаеш ли какво щеше да се получи на практика, а!?!?

  3. 3 batpep 07.07.2008 в 13:17

    оо – следващия път ще туря и зелени джанки.
    стига да не узреят дотогава🙂

    а тва с камъка – не се бях сещал. следващия път ще търсим вълшебен камък и чаак когато го намерим – тогава ще готвя:mrgreen:

  4. 4 batpep 07.07.2008 в 18:13

    между другото – не знам дали сте гледали филмчето „рататуи“, но го препоръчвам на всеки, който готви или поне се опитва да го прави.

    рецептата и продуктите не са всичко. те са просто напътствие по пътя, който си си начертал да изминеш. същото е ако, да речем, си тръгнал от габрово към рилските езера. питаш накъде да свърнеш, как да караш, колко висока да ти е колата, колко гориво да сипеш… но пътя винаги изминаваш сам.

    готвенето е твърде специфичен вид изкуство. мразя съществителното „гозба“. истинската дума е „гостба“. защото същността на това изкуство е да гостиш хората около себе си и на всички да им е приятно.

    или както бил казал бетовен – „щастлив човек е този, който е доставил щастие на другите“.

  5. 5 Ивката 07.07.2008 в 18:28

    Същото като с подаръците – по-приятно е да избереш и подариш подарък на близък човек и да видиш щастието в очите му, когато го получава отколкото ти сам да получиш подарък!🙂 А по повод на готвенето – мразя някой да се наплюска с някоя прекрасна манджичка (по-добра дума от гозба) излязла изпод моите ръце и да мълчи като пън: че Господ затова ти е дал уста бе, Аланкоолу – не само да ядеш с нея, ами и да похвалиш сътворителя й!😉

  6. 6 deni4ero 07.07.2008 в 20:47

    абсолютно съгласна, Ивката! Нема да споменавам кой не ме уважи по този повод😉

  7. 8 Dennis' 13.07.2008 в 07:36

    Всико чудесно, ама трябваше ли да те ядосват преди финала?😦


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

юли 2008
M T W T F S S
« Юни   Авг »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

дари живот!


%d bloggers like this: