селякът 2 – гиздарят

1. селякът

2. гиздарят – опит за определение

едно време пра-пра-прабабите и съответните прадеди, след като приключели работата по къра, се нагиздвали и излизали на мегдана за вечерната веселба. нагиздвали се и когато отивали в града по работа или за удоволствие, защото от социална гледна точка било важно да си гиздав. тези традиции са живи и днес, особено в югозападната част на страната ни, където никой не си позволява да излезе в града по чехли, вехта тениска или пък чорлав/а. хората там се гиздят, за да се чувстват добре и да правят добро впечатление.

в софия нещата са доста по-различни. поради огромното количество паплач, която пъпли по улиците, единствената цел на провинциалиста е да бъде забелязан. ето защо се наблюдават редица извращения с външния вид, както на хората, така и на колите, апартаментите, офисите и изобщо – цялостния екстериор и поведение на съответните гиздави селяци. ето защо тази част от обитателите на града аз ще наричам гиздари, за да не бъдат смесвани те с обикновените хора от провинцията, дошли тук по някаква си тяхна работа, както и с обикновените граждани, които просто няма къде другаде да отидат и са принудени да живеят тук. ето тука още едно интересно виждане по въпроса.

откъде е родом гиздарят?

гиздарят не е социална категория или поне не изцяло. това е по-скоро психологическа категория, поради което тя не се поддава на териториални разделения. в софия най-големите гиздари са перничани, но във варна това са добричлии, а в пловдив – пазарджиклии (това по данни на мои приятели, жители на съответните градове). освен това изобщо не е необходимо да си от провинцията, за да бъдеш еталонен гиздар. лично аз познавам човек, пето поколение софиянец (е.. люлинец, по-скоро 🙂 ), който е типичен гиздар, при това доста по-типичен от редица перничани, които познавам.

естествено, валидно е и обратното – познавам човек от крумовград (и това е един град – ум да ти зайде, ама карай – град е все пак), който в интелектуално и културно отношение стои значително по-високо не само от мене, но и от редица мои преподаватели в университета, примерно. познавам също отрудени селяци с трето отделение, които в културно и интелектуално отношение стоят доста по-високо от редица публични личности, за политиците дай да не говорим сега, че ноо се ядосвам само като се сетя за тях. ето защо гиздарят може да е отвсякъде.

и така:

3. как може да бъде различен гиздарят от обикновения човек?

това е сравнително лесно. гиздарят притежава редица отличителни белези, с които се гордее, а ние съответно го мразим.

3.1. облеклото

3.1.1. гиздарят е гиздав. това е основно правило, стига въпросният гиздар да не е решил да мимикрира. за жените задължителни атрибути са блещукащите неща – пайетки, материи с блещукащи нишки, лъскави чехлички, големи обеци, пръстени (ама много и все грозни). освен това гиздарките са предимно руси и с големи цици (или поне с илюзията за големи цици). обилно се поливат с некви вонящи одеколони, които в комбинация с тежкия аромат на пот и нечистотия са простаа… да падладьейш. кикотят се с невероятен хъс, крякат. за мъжете важи почти същото, като добавим мъжествено ръмжене, драпане на ташаците и почесването на косматата гръд или поне шкембето.

оппаа – без малко да забравя – абсолютно задължително е да имаш последен модел телефон. трябва да е нокия. може пет лева да нямаш, но последен модел нокия – задължително!

3.2. колата

колата на гиздаря е гиздава. независимо дали е голф двойка за пестин лева или ауди 8 – колата трябва да изглежда добре. изглеждането добре според гиздарите включва няколко основни принципа:

– трябва да има множество лампички, които да мигат и светулкат по най-невероятни начини. най-якият гиздар, който съм виждал на пътя имаше лампички в ауспуха и като даде „ръчка“ – светеха по-силно, въпросните лампички. ноо яко беше. ето защо той даваше ръчка през три секунди, да свети, да е гиздаво.

– колата требе да е с „кюнци“. може да е мощна колкото велосипед, но отзад е задължително да има поне два кюнеца с възможно най-голям диаметър. нема значение, че само единия работи (а често и той не работи).

– колата требе да реве мощно (без значение дали наистина е мощна или не – требе да реве). идеята е всички да обръщат поглед след тебе, независимо дали те псуват или просто ги е яд, че нямат камък под ръка.

– задължително условие е нещо някъде из купето на автомОбила да се мандахерца. след като модата колата да е оборудвана с килими, рошляци, стар компакт диск и „футбол“ на задното стъкло отмина, поне нещо някъде да се мандахерца, а? за предпочитане е некакво дживотно, окачено на предното огледало, но става и кученце, чиято глава се клатушка, на задното. може и един кукиш, който да се мандахерца отзад. също така и ароматизатор може, за най-бедните гиздари. абе нещо некъде требе да се мандахерца, това е.

– колата на гиздаря е облепена и шаренка. тя има мото. може да е „бегай че съм луд“, „другата ми кола е порше“ и т.н., но лично мене най-много ме радва предупредителният знак, че вътре в автомОбила се Ебе. абе, ей – гиздарят пич ли е или лукова глава?! много е идейно също да си лепнеш дупки от куршуми на страничните врати, адски пичовско е. а и петното от боя на предния капак все още е фешън.

– мощните тонколони са задължителни. истинският гиздар отваря широко прозорците, надува мощните си тонколони с дива чалга на мах и посред нощ бавно обикаля из тихи кварталчета. напоследък покрай западането на чалгата гиздарят може да надуе и друго, рап да речем, но требе да е грозно, мощно и в неподходящо време, кой иначе ще го забележи, гиздавият той/тя.

– автомОбилът задължително требе да е с „летНи“ джанти. сега – дали ще са нископрофилни гумите или не – това е въпрос на пари, но джантите требе да са „летНи“. иначе не е гиздаво.

– хубаво е въпросното возило да има шибидах, през който да се кекерчи руса птичка. ако не е руса – поне да е цицореста. и да врещи нещо. шибидахът има и други функции, които ще разгледаме по-нататък, но най-удобната е да изфъргаш през него боклуци, за предпочитане здраво затворени празни бутилки от онова нещо си, което пият гиздарите. така с кеф можеш да наблюдаваш в стъклото за обратно виждане как колите зад тебе се шашкат и се изпопребиват в стремежа си да избегнат опасните боклуци.

и т.н. и т.н.

(следва – 3.3. стил на шофиране и придвижване изобщо)

Advertisements

16 Responses to “селякът 2 – гиздарят”


 1. 1 Michel 10.09.2008 в 12:06

  Яко!!!

  Време е да потърсиш работа на журналистическото или писателското поприще!! 😉

 2. 2 Ани 10.09.2008 в 12:21

  Ей, батенка, жал ми е, че вече не са вървежни книжките с фейлетони на „Стършел“. Щяха яко да се харчат, ако им беше автор.

 3. 3 Графът 10.09.2008 в 16:25

  Чета с наслаждение, смея се без ограничение… 😀

 4. 4 гравитон 10.09.2008 в 19:21

  Поредния ти ГИЗДАВ пост! Ще рече: напет, спретнат, украсен! ГИЗДОСИЯ с една реч!

 5. 5 mislidumi 10.09.2008 в 20:20

  Ти си народопсихологът!
  Много смешно и информативно четиво. Аз дори бих го нарекла Читанка. 🙂

 6. 6 batpep 10.09.2008 в 22:15

  хе

  само не знам какво му е смешното на този пост, но нейсе..

 7. 7 kanew 11.09.2008 в 07:54

  ROFL, но в същото време тъжна история.

 8. 8 vilford 11.09.2008 в 14:32

  Крайно време беше за подробно каталогизиране. Само се чудя колко томен е съответния наръчник, че нямам търпение да разбера окончателно към коя категория спадам. 😛
  Май вече никой не би могъл, с простодушието на чехов герой, да адресира писмо: „На село, за вуйчо Ваньо“ без да вложи в тези прости думички подтекст… 🙂

 9. 9 Графът 11.09.2008 в 16:24

  Ами там е майсторлъка, я! Да разказваш смешно за сериозни неща. Това, че се смеем, не значи че ги подценяваме като заплаха.

 10. 10 batpep 11.09.2008 в 18:15

  бе то лошото е, че не е заплаха.
  реалност си е, дейбиш

 11. 11 Графът 12.09.2008 в 11:04

  Съгласен с поправката!

 12. 12 xunap 12.09.2008 в 13:24

  Мухахахахахаха! Ще падна от смях! То какво да правим с подобни маймуни-гиздари, освен да им се присмиваме?
  Сещам се за една позната, със стипендия от 280 лева си купи мобилен телефон за 400 лева. „Що така направи, викам й?“, а тя „Ами аз на изплащане, то не излиза много скъпо да го изплащам една година.“
  Айде, живи и здрави да са всички, за къде сме без гиздари?
  Христо

 13. 13 batpep 12.09.2008 в 13:48

  хаха, сетих се за близък мой приятел, виден столичен адвокат. неговото отношение към телефоните е същото като моето – по телефона требе да мое да се говори и да му държи батерията, за всичко останало си има кумпутори. обаче пича има доста клиенти, които са турбо гиздари. един ден звъни – ела, вика, да почерпя. отивам аз, а той черпи щото си бил купил телефон за две иляди лева. ама пиян на тараба.
  – е що така се напи бе, я виж къф тилифон си имаш!
  а той:
  – от мъка бе, батка, абе кой нормален човек ще иде да даде две иляди лева за некъф си тилифон?! ама кажи аз кво да прая – клиентите като ми видят ошмуленото телефонче (а неговото ошмулено телефонче е предпоследен бизнес модел на нокия, ама е йофтинко – има-нема осемстин лева) – и бегат. а в нашата професия – вика – требе да си гиздав: кастун за илядо лева, лигавник за триста лева, телефон за две иляди… иначе не си тежък ако ще и сто кила ташаците ти само да са.
  та такива ми ти работи.

 14. 14 Deltalink 13.09.2008 в 20:34

  Ей на, каквото ти мислиш за телефона, това мисля аз за колата – да и бачкат яко спирачките и да ме превози от точка А до точка Б. И като го кажа това на някой мъж, гледа ме като извънземна, не могат ич да разберат как може човек да хареса нещо по-малко от мазерати или порше. Става ми смешно, представям си, аз в мазератито, дупка, прас, три метра по-надолу дупка-дупка – пак прас, още три метра – дупка-дупка-дупка – обаче, в мазерати съм. Голям праз.

 15. 15 xunap 25.09.2008 в 09:47

  Значи за гизденето се сещам за една случка с девойката А. от Димитровград. Понастоящем е в София. Ходим си по улицата и тя вижда Ролс-ройс. Почти като лимузина. Вика ми „Гледай!“ аз гледам и виждам една черна кола. „Не бе- вика – това е Ролс-ройс“. И продължава със заключението: „Тоя човек вътре сега всички го забелязват и денят му ще е супер“. Онемях от тих ужас и реших с тая повече да не си говоря. Бахти гиздарската логика!


 1. 1 селякът 3 - гиздарят. поведенчески модел « batpep Trackback по 14.09.2008 в 11:50

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

септември 2008
П В С Ч П С Н
« Авг   Окт »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

дари живот!

Advertisements

%d bloggers like this: