бобесто ястие без пържене по батпепевски

причините да седна да пиша този пост са… ъъ.. комплексни.

първо – дояде ми се нещо бобено. липсата на прилично, професионално приготвено бобено нещо на нашия уж презадоволен пазар, ме накара да стана и да си потърся гърнето.

второ – не мога да си го намеря, гърнето. помня, че едно време, като бях ергенче, гърнето си стоеше ей тука на, до книгите. сега обаче нямам никаква идея къде може да е, в коша с дрехите за пране дори проверих – няма и това си е.

трето – оказа се, че то и боб няма! вдебилен, сбрах де що стотинки има у нас и слязох до кварталното магазинче. оказа се, че с тия стотинки мога да си купя два хляба, две бири или онази стара бучица пожълтяло сирене, в ъгъла дето е, но не и пакече боб. а сега – я познайте какво си купих? и пак добре, че не бях запалил камината още.

четвърто – впечатлен се качих вкъщи, отворих едната бира и установих, че всъщност разполагам приблизително с.. ъъ.. около 1/15 от необходимите продукти. отчаян си намазах една филия с нещо си и седнах да пиша пост.

необходими инструменти:

1. гърне за боб

гърнето трябва да е глинено. тези от слонова кост не вършат работа, защото придават на гозбата вкус на неприятности. гърнето трябва да е гледжосано отвътре по причини, които ще разберете по-късно. също така добре е да няма ориенталски шарки отвън. къде ще намерите такова – не знам.

2. нож

нож може и да нямате, стига да имате нещо, с което да режете. може дълъг маникюр, парче счупено стъкло, сатър, остър език и т.н.

3. камина

ако нямате камина – идете си поръчайте. ако пък ви мързи и това да направите – издълбайте в земята дупка, която да е по-дълбока от височината на гърнето ви и поне 2 пъти по-широка. и така става, стига да пробиете в покрива на колибата си дупка, та да излиза дима.

4. около 2 литра бира, няма особено значение каква марка. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ БИВА ДА БЪДЕ С ЖЕНСКО ИМЕ – имам предвид марияна, славяна и квито там още има.

необходими продукти:

1. боб

набавете си съответното количество боб. бобът може да е дребен, едър, бял, петнист или пък кафяв (до черен) – всеки вид си има своя чар. но! – бобът задължително трябва да е от тия, които пеят на лунна светлина и после говорят глупости.

NB     НИКОГА НЕ ПОЛЗВАЙТЕ БОБ, чието име е „смилянски“, „добруджански“, „тракийски“ и т.н. – това обикновено означава, че бобът е или китайски, или турски, а може и по-лошо.

2. бурканче чорбаджийски чушчици

чушчиците трябва да са слагани от баба и да са расли на източен склон. е, и югоиточен се ядва.

3. балканска чубрица

най-добрата расте в района между с. старо село и с. борима, малко преди троян. вероятно има и други места, където расте добра чубрица, ще се радвам да обменим опит.

NB     В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ КУПУВАЙТЕ ЧУБРИЦА с надпис „балканска чубрица“. най-вероятно е от бразилските балкани, да не кажа нещо още по-странно.

4. задължителен елемент е някакъв пушен кокал от нещо. хубаво е току-що да сте го огризали, още повече ако нямате зъби.

5. всички останали 11 продукта, които нямам време сега да изреждам.

начин на приготвяне:

1. след като изпиете половината бира в подсолена вода слагате да ври боба. може да му турнете и една щипка сода, предотвратява взривове.

2. докато си ври вие надве-натри нарязвате всичко останало на угодни по размер вам  парчета. сипвате си в чаша и останалата бира.

3. докато си пиете бирата, палите цигарка, но палите и камината. изчаквате да се образува малко жар.

4. изсипвате водата от поврелия колкото там е врял боб, измивате отделилите се от содата шлюпки. внимавате да не се опарите.

5. насипвате всичко, което сте нарязали по някакъв начин, в гърнето. турате една идея мазнина, за предпочитане растителна. ако е животинска – животното трябва да е пяло травиата и да е можело да стои на един крак. пръчката чубрица се слага цяла, без да я обрулвате. ехоо – а кокала! а така.

докато чакате всичко това да бъкне слизате за още бира.

6. запечатвате капачето на гърнето с тесто. навирате запечатаното гърне в най-отдалечения от огъня ъгъл, лекичко полягвате в странично положение (препоръчвам надясно, да не би да притиснете нещо сърцето си. за хората с десни сърца – наобратно), пускате си лек джаз и се зачитате в интересна книжка.

7. като се събудите, сложете още дръвца в камината. пригответе си нещо за хапване, измийте си краката, зъбите, може и други работи, и си легнете.

8. в късна доба, още преди който и да било от домашните любимци да се е събудил, вземете предварително приготвения на потайно място самун хляб, както и лъжицата. извадете гърнето, разпечатайте го и изяжте всичко. сложете си по-голямшък лигавник. нее, този на детето няма да свърши работа, казах по-голямшък!

9. ее, все пак дайте малко и на кучето де, вижте го как ви гледа, милото то…

МНОГО внимавайте в процеса на приготвяне на тази гозба случайно да не вземе да прозвучи джеймс блънт отнякъде – това освен че ще нацепи повърхността на гледжосаното ви гърне, дори може и да го пробие. но и да не успее да го пробие, самата гозба ще се получи мазно-насоляващогорчива и блудкава – нещо като преварен зелен сопол с ушна кал и папая, но без кориандър.

пп

още не съм го публикувал това и вече ме обвиниха, че съм бил копирал някаква си леля ог. въпросната леля аз, за беда, не познавам, но вуйчето (ейй, жив да е тоя човек) обеща да ме запознае. нека се срещнем пък тогава да видим кой кого копира….

Advertisements

19 Responses to “бобесто ястие без пържене по батпепевски”


 1. 1 vilford 04.11.2008 в 16:59

  Пушения кокал – отлично, содата – и тя си трябва, обаче тази сол в бобената вода от къде се взе – това нещо има да си ври цял ден. Ако си търсиш оправдание да изпиеш повече бира – направо кажи.
  Иначе готвенето ми се изясни, но за консумацията имам питане – онова тесто, с което запечатахме капака на гърнето, как си го хапваме после? 😛

 2. 2 turin 04.11.2008 в 19:23

  Бате, тряа да пишеш повечко рецепти, без майтап 🙂 Кой знае кога ще си сготвя бобец, ама докато те четох, все едно сам съм го папнал целия. Е, без да давам на кучето — то нашият котарак не си пада нещо. Иначе, два литра бира нещо несериозно ми звучат за такова грандиозно начинание. Хеле пък ако бобът е по-старичък, има да си ври, ври. Викам повечко бира аз. Или вариант две — два литра, ама с приятели на гости, че по некое време да се сетят да слезат да земат още бира да почерпат, а-ма-ха 🙂

 3. 3 batpep 04.11.2008 в 20:21

  вил, нека си ври колкото си иска, за къде си се разбързала? колкото повече – толкова повече, нъл тъй? а начинът на хапване на тестото го оставям на твоето въображение 🙂

  тюрин, не четеш внимателно ти!
  с интелектуален екстаз ще цитирам сам себе си: „докато чакате всичко това да бъкне слизате за още бира.“

 4. 4 Ани 04.11.2008 в 20:44

  Още малко такива, и ще те издадем в книжка с цел народно просветителство. Кой ще помисли за илюстрациите?

 5. 5 simplyblue 04.11.2008 в 22:16

  хахахахаха миличкия той, гърненцето ще му избоде очите :mrgreen:

  Ани, как кой? то е ясно :mrgreen:

 6. 6 van444eto 04.11.2008 в 22:22

  Понеже ми казаха да си те питам лично, та….. питам си….
  изчетох всичко до корицата…с две неща обаче хич…. ама грам на съм съгласна…..
  …. шЪ ти пробвам рецептата със съществени видоизменения
  Първо: Нема да пия бира щото не я понасям.Грам-изобщо не я трая.Ни на вкус, ни на мирис, ни на звук… И второ: което е много по-същественоВажно. А, пуснах джаз, а получих аритмия. Та питам аз: мо`й ли го заместя тоя джаз с Ковърдейл…. или да си вадя лещата, че тя е непретенциозна към музика?
  еб…ти романа сътворих за единия ти боб……….

 7. 7 deni4ero 04.11.2008 в 23:52

  хахахахахахаха … обичам твоите рецепто 😉 блу, не ме бий, още се треса от смях, ще викна бате Спаси, подозирам, че частта с бирата ще му допадне най-много и току се събрали двамата да „готвят“

 8. 8 batpep 05.11.2008 в 09:29

  аа, блу! не така! очите щяло да ми избоде… аз откъде мога да предположа, че опушеното ми гърненце за боб е сред саксиите и е пълно с някаква шума, а? А?

  ванччче, виж сега, батюото. бира кат не обичаш – пий ракия, няма да се отрази на качествата на гозбата ако е в умерени количества. но! – ковърдейл не става. айде, ако е по времето, дорде го бяха прибрали в дийп пурпле – добре, но иначе не стаа. то се едно да си пуснеш хуйо иглесиас. или, да те пази бог, джеймс блънт.

  щом не тачиш джазец, пусни си флойд за релакс – много хора така правят, въпреки че лично мене тяхната музика ме натоварва страшно, мога да я слушам с часове, но не и да релаксирам. а ако обичаш италиано препоръчвам пух. а ако си падаш по изтока – ашит десаи. а ако… лелее, глей един боб до какви размисли може да доведе човек!

  дениче, ми кво ни пречи с бат спаси да си направим едно съревнование по готвене. яз мислим – ни акъл, ни образование 🙂

  маалии, тоя боб ми излезе през пръстите, пък то дори не успях да го сготвя 🙂

 9. 9 van444eto 05.11.2008 в 10:43

  Ай` да си затрая за моето мнение по въпроса за бат` Дейвид, щото си е мое мнение и не го давам на никой…. Почти се бех отказала от бобеца, ама ми върна надеждата с Флойд…. А за шумата на Блу….к`во да ти кажа… другия път не е вади изобщо, направо ръгай чушки и боб у шумата, и меткай на огинЯ.

 10. 10 batpep 05.11.2008 в 13:25

  хаха :))

  обаче забравих да ви кажа за какво е бурканчето с чорбаджийските чушлета

 11. 11 turin 07.11.2008 в 12:28

  За „ръгай чушки в боба“? 🙂

 12. 12 batpep 07.11.2008 в 14:05

  аа -НЕ!

  ръгането е твърде далеч от моята философия, стил и начин на действие 🙂

 13. 13 vilford 07.11.2008 в 14:32

  И кой точно термин е най-приложим за твоята деликатна натура?
  „прилагам/доставям/внедрявам чушки в боба“???
  По мое скромно мнение последното най ти приляга. 😆

 14. 14 batpep 07.11.2008 в 14:45

  всичко се „добавя“
  сега нямам възможност да подробнея, че правя яйчена бъркочина по батпепевски

 15. 15 odrag 08.11.2008 в 15:07

  batpep, на ноември 6th, 2008 at 19:32 Said:
  кой го е казал това? ей, тоя човек е гений! Пробвай с Платон: Αν διαβάσει αρκετά, αργά ή γρήγορα θα διαβάσει κάθε σκέψης

 16. 16 batpep 08.11.2008 в 16:33

  аа, идеята на платон (сократ) е мъънинко (но коренно) по-различна. ако се напнеш да прочетеш целия диалог – ще ти присветне. там не е чиста диалектика, или поне не е тази идея, която имам язека.

  – защо си потен, философе?
  – тъкмо спорих с простаци.

  а аз имам предвид друго.

  *********

  но пък това са древни текстове, нали – тълкувания много 🙂

 17. 17 van444eto 10.11.2008 в 19:07

  Мисля че и „добавяне“, е далеч от твоите мислоспособности и начинодействия. Колкото и да отричаш, работа си е чиста съвокуплевщина на продукти…въпроса обаче е: дали преди… или след лютите чушки????????????????????

 18. 18 batpep 10.11.2008 в 20:39

  полагането си е полагане, тургането – тургане, онождали сме нявга. но ние нивгъш не сме ръгали. нема и да ръгаме! не мой да ни обиждате!

  а лютата чушка – никогиш! НИ-КО-ГИШ!

  това е най-страшното, това може да унищожи всяка ГОСТБА

 19. 19 Simple 12.12.2008 в 14:44

  хахахахахахахахахаха
  още в началото си знаех, че само два литра бира са малко 😀


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

ноември 2008
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

дари живот!

Advertisements

%d bloggers like this: