добър ден, ЧЕЗ ли сте? ами и на вас да ви *ба **** **** ***** ****!

всичко започна в четвъртък. то аз по принцип тия четвъртъци не ги обичам много по причина, че не са съботи. точно този четвъртък, както обикновено, се оказа напрегнат, динамичен ден. толкова динамичен, че и двата ми джобни телефона, с които обикновено карам по седмица без зареждане на батериите, почти „умряха“.

– нищо – викам си – ши*аният ден най-сетне ще свърши, ще се прибера в къщи при хубавата си и усмихната жена и философстващото диване и на топло, уютно и светло ще заредя батериите и на себе си, и на тюрлюфоните.

горкият аз!

айде – през кръстовището на „руски паметник“, как да е – минах. през кръстовището на „житница“ – също. даже и пред блока некак си успях да паркирам, радост нечовешка. щастливо ухилен се прибирам и що да видя – горят десетки свещи, просто като в катедрален храм.

красота!

– какво става – питам жената аз с ореол около тимбата – да нямаме някакъв празник, който аз отново надлежно съм забравил?

жената обаче, меко казано, не беше усмихната. видя се дори в играещите сенки на свещите:

– не, просто пак нямаме ток – изсъска тя.

тука требе да обясним, че в нашата махала това е редовно явление. тъй като не сме топлофицирани народът яко се грее на котлони, печици, уйовини в радиаторите и т.н. ние, като баровци, сме газифицирани, но така или иначе на котлето му е необходим все някакъв ток, за да работи. решихме, че пак е гръмнало нещо из трафопостовете и до минути ще го оправят. изобщо не обърнах внимание, че в коридорите си свети, асансьорът си работи и очевидно само ние нямаме ток.

жената отхвърча с пежленцето да върши некои неотложни дела и ни остави с диването да си се гледаме. гледаме си се ние, обаче диваненцето започна да се плаши. спря да философства и да се смее, започна да говори с истерия в гласа, точно като майка си, жив да не бях. играхме що играхме, ма то накрая се разплака и с треперещо гласче поиска най-сетне да запаля лампата, тати моляя, пали лампата, моля тати, моля…

а ток няма.

гледам аз през прозореца – навсякъде в махалата свети. гледам апартаментите на комшиите – и те си светят. тогава разбрах, че някой ни е изключил тока.

само на нас.

значи – ние си имаме камина у апартаменто. освен това газовата печка ни е с независима бутилка с идеята да имаме резервен вариант точно в такива случаи. натроших един стар стол, запалих камината, на печката стоплих вода да измия дупето на диването, което, естествено, се беше напишкало от страх. жената най-сетне се прибира.

– сънце, бе ти плати ли тока?

– естествено, знаеш че в момента, в който дойде сметката я превеждам (всички сметки ние си плащаме онлайн, по банка, парите вкъщи са нежелана стока).

ядосах се.

яхвам аз телефоните. имам един №, който е на аварийната група за нашия район. звъня, а отсреща отегчен глас на фоноробот ми съобщава, че „много сме щастливи, дето ни звъните, обаче този телефон ще бъде сменен“. толкоз. нито къде да звънна на друго място, нито нищо. батерията на телефона избипка предупредително.

взимам другия апарат и звъня на 144. изключително щастливи от моето обаждане фонороботи ме уведомиха, че този номер вече е сменен. толкоз. батерията и на този апарат избипка предупредително.

набрах 112. за всеобщо учудване отсреща ми вдигат почти на мига.

– добър вечер, спрели са ни тока, а не можем да открием номер, на който да звъннем – кротко обяснявам аз.

– господине, това е телефон за спешни повиквания, ние не сме бюро справки! – блъвна каката.

и затвори.

кучка!

а телефоните ми умират, не зная дали ще издържат още по едно обаждане. (забравих да ви кажа, че ние от слънчевите услуги на бтк, и на тях да им ………., се отказахме още преди години).

набрах брато, обясних ситуацията и тъкмо преди да затворя – единия телефон си отиде безвъзвратно. взех другия и повторих процедурата с вуйчето и консилиере. точно след три минути вуйчето звъни и разправя, че телефонния номер за справки вече бил нам си какъв, забравих вече, но с много нули. звъня аз там и ми дават авариен телефон на ЧЕЗ (да им *** ****** * ****), също с много нули. звъня аз там и се започва едно слушане на музичка, едно уверяване колко са щастливи, че сме ги избрали тях, само да почакаме малко, щото всички те били страшно заети, но в момента, в който някой се бил освободял щели да ни обърнат подобаващо внимание…

не можех да ги чакам да се освободят от неотложните си ангажименти, щото батерията на телефона ми свършваше и затворих.

за щастие телефонът на жената се оказа с пълна батерия. обаче брато още беше на работа, на вуйчето пък стационарния телефон се оказа с шайба и не може да влиза по менютата, а оператор и на него не му вдига… накрая се обаждат консилиерес – разпукали ги от обаждания и най-накрая подали жалбата на 07000 нам си колко, да сме очаквали аварийната група, която щяла да ни пусне тока.

приспахме някак диването, опържихме по едно яйце на независимия от „чез“ (на които да им ** **** **) котлон и решихме да си лягаме.

в 00.20 часа единственият читав телефон звъни, дежурният ни уведомява, че аварийната на „енергото“ група е долу пред входа, за да ни пусне тока.

облякох некви парцали и слизам. брадясал чичка с миризма на кисело, с която очевидно са си в симбиоза, отвори таблото с електромерите и установи, че в моя няма ток.

търпеливо му обясних, че то това ни е ясно от близо пет часа, айде, ако обича, да направи нещо, за да проима. човеко посумтя, подръгна си телесата пък рече, че нямало как. това било така, щото някой ми бил изключил генералния бушон, който бил в кутия, от която имал ключ само районния инспектор. НО! – ако му представя сметка за платен ток въпросният кисел чичка щял да се обади и да дойдат да ни го пуснат.

относително търпеливо обясних на чичката, че ние сметките си ги плащаме онлайн, демек през кумпуторо, нали рзбираш, и немаме хартишки от пощата. уверих го, че ако ми пусне тока лично ще го заведа пред въпросния кумпутор и ще му покажа, че всичко отдавна е платено. па и една бира че го почерпим.

не – отсече чичката – само разпечатка, иначе – инспекторо нема да дойде.

обясних му, че разпечатка така или иначе не мога да му направя, щото дома немам принтер, ама ако иска да си звънне на дежурнио и он да си погледне у неговио кумпутур, па да му каже, че сме си платили всичко навреме, па после да си вика инспекторо или който там иска да си викне, ако ще и две двойни, само да пусне токо, да му…

не можело така. утре след осем дзвъниш еди къде си и те че те оправат.

така е, като си немаш хартишка…

на другата сутрин се оправяме някак в тъмницата. към 8.30ч. жената ми праща по факса от нейния офис до моя разпечатка от e-pay за платена сметка, набирам аз некаква кака на 07000 не знам си колко и почваме да разговараме..ъъ.. търпеливо. каката внимателно изслушва интелигентните ми псувни, поверява сметката и заявява, че очевидно е станала грешка, тя веднага пускала заявката към инспекторите и В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ ЕКИП ЩЕ МИНЕ ПРЕЗ АДРЕСА И ЩЕ ПУСНЕ ТОКА.

успокоен, започнах да върша служебните си дела. петъкът беше по-зле като динамика и от четвъртъка, та вечерта на прибиране позакъснях.

и – можете ли да познаете какво? дали ще се досетите?!?

оо – да! в къщи нямаше ток. точно така – нямаше.

само че този път всички бяхме въоръжени със заредени на мах батерии на телефоните и списък с номера. след обаждане от моя страна и уведомяване на служителката при изискан записан разговор, че в 9.00 на следващия ден в съда ще бъде внесен иск срещу тях за значителна сума ако токът ни не бъде пуснат до 30 (айде, нали сме в софия – 40 минути) и след почти истерично обаждане от страна на иначе красивата ми и усмихната жена (на фона на детски плач) нещата се задвижиха. след около половин час дойде друг вонящ на кисело чичка и за десет секунди ни пусна тока.

та такива ми ти работи

Advertisements

28 Responses to “добър ден, ЧЕЗ ли сте? ами и на вас да ви *ба **** **** ***** ****!”


 1. 1 Ивката 02.12.2008 в 21:03

  … и родата до девето коляно!!! Мизерабли с мизераблите!!!

 2. 2 Графът 02.12.2008 в 21:04

  „Няма коментари“ пише отгоре над каренцето за моя коментар. Ами няма да има я! Освен да напсуваш – което на глас става къде-къде по-добре отколкото писмено – какво друго?
  Изгонихме държавното, че частното е по-хубаво. Сега да изгоним частното ли? И с какво ще го сменим?
  Освен с бат,Бо…пардон, с общинско!

 3. 3 Ани 02.12.2008 в 21:09

  Welcome to Bulgaria and don’t panic – everything is under control!

 4. 4 kalina 02.12.2008 в 21:55

  Ама учудваш ли се? Ние сме в България….

 5. 5 Brato 02.12.2008 в 22:32

  :-))))))))))))))
  Направо пак се разплаках от смях,значи всичко става за 10 секунди :-/(м/у другото те първо питат за абонатен номер, да проверят дали си си платил сметката, и тогава изпращат “ АВАРИИНА ГРУПА“), предишния път щях да почина на статията за маслената риба :-))

 6. 6 deni4ero 02.12.2008 в 23:42

  *************************************************************************************
  ******* аз ви се чудя как сопите не сте хванали ****************
  че ми плашат те така детенце ****************************** …

 7. 7 bozho 02.12.2008 в 23:54

  И после чехите да не ми се дървят, че били по-цивилизовани от нас.
  От как тая тяхна фирма се захвана с тока бетер на маймуни станахме.

 8. 8 Marfa 03.12.2008 в 09:20

  Значи, да си кажа. Ужасно ми е неудобно, батпеп, че седя и вече двайста минута се хиля като дебил. 😆 Неудобно ми е, щото тя работата хич даже не е за смях. Обаче аз какво съм виновна, че си го написал така?! Енивей, да ти кажа, че се радвам, че накрая все пак нещата са се уредили 🙂 Иследващия път гледайте да си имате хартишка, щото ето на, колко са важни хартишките. Кампютера е едно, ама с хартишката ни мой са мери!

 9. 9 Martin 03.12.2008 в 09:43

  Много як стил! Чух че ЧЕЗ щели до 4 мллн да ги глобавят за различни мизерии, но и Вие си внесете един иск, така ли се гледа малко дете без ток!

 10. 10 S Hristova 03.12.2008 в 10:41

  Napravo izbi ribata s tozi nachin na pisane ,mnogo veselo ,no i mnogo tajnooo…

 11. 11 RoujkaBg 03.12.2008 в 10:52

  Другият път да ти спрат водата, че да напишеш пак готин фейлетон 🙂

 12. 12 Муниконтин 03.12.2008 в 11:12

  Пепел ти на езика, RoujkaBg! Не си прави майтап, че при нас от 3 дни по цял ден нямаме вода! Сменят абонатните в квартала… да им…….!
  Иначе и аз се смях, но ми беше гузно! 😀 Вярно е, че друго е да си псуваш на глас! 😉

 13. 13 fen 03.12.2008 в 11:29

  Следващата статия трябва да е: Добър ден, Парламента ли е……:)

 14. 14 vilinego 03.12.2008 в 11:31

  Страшно ми хареса стила на писане.Аз с пълна сила се присъединявам към теб,защото мен EON ме осъдиха за платена сметка,та и съдебните разходи трябваше да си платя.Така,че и аз да им е.. майката не само на ЧЕЗ,ЕОН,В и К,ами на всички подобни организации.

 15. 15 Учителят 03.12.2008 в 11:47

  Сега разбрахте ли защо от ЕС толкова много държат да имаме работеща като при тях съдебна система?

  САМО за неразбралите ще поясня:

  Защото за такъв случай съответният клиент трябва незабавно да внесе иск в съда срещу съответната компания за нанесени морални и материални щети. Съдът незабавно ще разгледа и ще постанови СПРАВЕДЛИВА присъда.

  Ако компанията е мордаро-мародерска, ще бъде съсипана от много други такива искове и ще фалира. Както и става по белите страни.

  Или пък ще влезе в час, ще си върши съвестно работата и такива случаи не само че ще са инцидентни, но и самата компания ще гледа да се споразумее с клиента и да го обезщети, за да не влиза в съда и да се разваля доброто й име. Както и става в белите страни.

  И така лека-полека калпазаните ще изчезнат от пазара и ще останат само читавите компании.

  Защото свободен пазар не означава НЕРЕГУЛИРАН както е при нас – всеки прави каквото си иска и няма тоягата, която да го вкара в ред.

  А съвременната европейска/американска съдебна система е именно тоягата, която вкарва у ред шугавите.

 16. 16 Jaguar 03.12.2008 в 14:45

  М-дам, освен, че се разбих от смях (не че положението ти с ревящото дете е било особено смешно), напълно се присъединявам към Учителя по-горе. Да вземат да ги съдят всички изпищели, да платят обазщетения, та да видим дали ще си позволяват подобни простотии. Ама като няма сопа…

 17. 17 milena 03.12.2008 в 14:58

  Здравейте, много ми е болно но явно това си е редовна практика. На нас ни се случи абсолютно същото миналия месец. Ние само че сме изцяло зависими от тока – и топлина и храна и вода – всичко. Ние сме с бебе на годинка и ние си плащаме на първо число всичко по нета и на нас ни го спяха. И като се обадих на Чез и девойката ми вика – Ама госпожо по какво съдите че ви е спян тока? – Е направо да не ви казвам какво ми кипна в тоя момент. В крайна сметка мъжа ми си го включи сам след 2 часа, а техници дойдоха след 4 дни и ми викат – Явно мъжъ ви предната нощ е вечерял с господ, `щот тука тече 20 ампера ток, ха ха! – Направо да хванеш и да ги гръмнеш!

 18. 18 vilford 03.12.2008 в 14:58

  batpep, тъжната констатация е, че нищо от написаното не ме изненада. И въпреки нестандартния ти и цветист стил, не ми беше смешно, защото ми се е налагало да си успокоявам разстроеното лапе като беше малък точно в такава ситуация.
  И аз започнах да не харесвам четвъртъците. 😉

 19. 19 az 03.12.2008 в 17:08

  Това което разказваш е просто обичайна практика, не само в ЧЕЗ…а и в ЕВН – аз съм бивш служител….та да си додем на думата….
  като такъв БИВШ СЛУЖИТЕЛ знам много , ама адски много интерестни случки с простосмъртните….които естествено чинно си плащат сметките ама нямат хартишки….., определено системета явно работи по един и същ начин ..и в двете дружества
  Че никой не е безгрешен, това го знаем…ама че са нагли ..също трябва да го знаем. Лошото в случаите е…че нямаме друг вариант, щем -не щем токът е от тях, но …начина по който се гаврят с пладците си…е просто отвратителен….Дали и в Австрия по същия начин действат, или просто защото тук е България и си позволяват това?…И ако някой може да ми каже….ДОКОГА АДЖЕ-БА ЩЕ ГО ТЪРПИМ ТВА …..

 20. 20 suleneva 03.12.2008 в 19:24

  Мдам…
  Мои приятели – отскоро семейни и очакващи поколение – не смеят да си влязат в чисто новия „застохилядиевра + хилядигодиниипотека“ апартамент в поредното баровско кварталче оттаък околовръстното. Защо – щото всичко им е на ток, включително отоплението. А токът се появява понякога само и то най-официално, не заради нечия грешка.

  А иначе, колкото и несправедливо да звучи, се присъединявам към горните мнения, пожелаващи ви нови форсмажори в името на прекрасния авторов стил. Не се бях смяла така отдавна, за което благодаря!

  Живи и здрави да сте!

 21. 21 Павлин Груцов 04.12.2008 в 01:07

  Така е… приватизацията е хубаво нещо! Нека приватизираме всичко държавно…

 22. 22 Графът 04.12.2008 в 08:56

  Учителят е прав. Мисля, че не е късно, batpep, да направите един иск. Не съм сигурен, но за подобни искове даже май не се плаща такса в съда. И за павечко пари – морални и материални вреди (развалена храна и т.н.). 😉

 23. 23 batpep 04.12.2008 в 10:48

  лелее, какво правите бре, хора, кви са тия хиляди посещения, десетки коментари…
  не съм свикнал така, в тоя блог обикновено се навъртат петдесетина човека, при това само си четат, направо ме шашнахте 🙂

  за беда имам доста работа, та не мога да отговарям на всички, само ще кажа:

  консилиере, понеже е турбо пич, предложи да заведем иск, безплатно от страна на неговата кантора, ей така, щото е пич и щото му било интересно да види кво ще стане. разходите за завеждането на иска обаче ще трябва да си поема аз, което ни мъ кефи особено, защото колкото и да ми е интересно кво ще стане, тия стотина лева са на детето памперсите, или газта, или…. НО – консилиере, който е доста навътре в матриала, подметна, че дори и да има развитие по това дело, то ще бъде толкова далече във времето, че едва ли ще го доживеем. а и да го доживеем – ще бъдем на преклонна възраст, когато едва ли ще можем да го изконсумираме.

  а иначе – жената се закле да пусне жалби и до киселите ухания в „енергото“, и до омбудсмана. ще го направела в момента, в който поприключи с нейните си служебни ангажимани. та ще видим кога ще стане това, щото те тия случаи май си имат давност…

  абе…
  общо-взето – се в гъз и се – в моя

 24. 24 Deltalink 12.12.2008 в 12:37

  Сега един приятел чете при мен тоя хубав и поучителен разказ. Знам, че не ви е било смешно, докато сте го преживявали, ама ние много се смяхме, аз, четейки го за пореден път, той – за първи. Накрая ми вика – можеш ли да пуснеш отдолу една обява – търся базука и три камиона с боеприпаси, имам да оправям отношения с ЧЕЗ, Топлофикация и други подобни. Викам – може, що да не може 🙂 Ми, човекът търси базука,това е 🙂

 25. 25 longanlon 13.12.2008 в 19:54

  копеле изтръпвам при възможността такова нещо да се случи и на мене – особено сега зимата аквариумът ми направо си отива без ток за няколко часа – айде лампите не са жизненоважни, ама спират филтри, нагреватели… после за колкото и пари да ги съдя смотаняците…

  едно от малкото предимства да живееш в малък град обаче е, че знаеш къде е енергото и може за 15 мин да си там и да ги псуваш лично, а понеже у малкио град тайни няма, ако инспекторът (или къфто е там) го няма на работа, може да отидеш у тях и там да го псуваш 🙂

 26. 26 Zebra 19.12.2008 в 13:30

  Za svedenie – bialata kutia se otvaria nai-lesno s goliama otverka. Posle dori mojete da ia zatvorite, taka che da ne lichi. Sorry za latinicata ama sym na linux.

  За сведение – бялата кутия се отваря най-лесно с голяма отверка. После дори можете да я затворите, така че да не личи. Sorry за латиницата ама съм на linux.

  edit____________________________
  не си извинен, защото си има джаджи, елементарно е.

 27. 27 batpep 19.12.2008 в 14:27

  батка, работя много и плащам достатъчно, и не искам кат си се прибера да се гъзя с отвертката и по нощите да взломвам каквото и да било.

  искам да си поиграя с диването, па и с майка й, да пина ена рикия, да се изкъпя и да почивам.

  много ли искам, мамка му?


 1. 1 Феноменални съвети за оцеляване « Седим и мислим… Trackback по 13.12.2008 в 18:53

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

декември 2008
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

дари живот!

Advertisements

%d bloggers like this: