4

Благодарете на пушачите
От Димитър Денков

Намерението да се вдигне акцизът върху цигарите за пореден път ни бе обяснено с грижа за човека и европейската директива за „денормализиране“ на тютюнопушенето. Логично: към 650 хил. европейци умирали, защото пушели, а при директивната нормализация поредица библейски пороци трябва да бъдат заместени с други, за да се запази количеството на злото. Със своите над 2 милиона пушачи и по брой изпушени цигари ние сме на почетното трето място в Европа; пред нас са само Кипър и Гърция. Тъй като държим първите места в света по смъртност от сърдечносъдови заболявания, докато Кипър и Гърция са по-назад, можем да съдим, че за смъртността у нас надали пушенето е най-важната причина. В Куба и Япония пушат много повече, но пък живеят средно с 10-12 години по-дълго. Защо да не се мисли, че това отчасти се дължи и на яростно преследвания напоследък порок? За него трябва да се кажат и няколко добри думи най-малко заради това, че е нужен разумен баланс в гледните точки.

Най-близкото съображение е, че с всяка изпушена цигара пушачът пълни бюджета. Карикатурата на Комарницки от тая сряда е най-нагледният му израз. В макробюджетен план пушачът, умрял на 60 години, е по-ценен от непушача, радващ се 15 години на пенсия. Ако внезапно всички откажат цигарите и устискат 10 години, ефектът ще е убийствен за всяка пенсионна система. Същият ще е дори и за бойкото Бойково правителство, ако заклетите пушачи престанат да пушат, както мнозина се заричат в махмурлушкия си унес всеки 1 януари. Добре, че на 2-ри изтрезняват и се връщат към „втората си природа“. Не бързайте, не е навикът, а обществената. Защото става дума за около 200 мил. лева, които иначе ще трябва да бъдат събирани от други уж по-полезни стоки и услуги. Впрочем за тях не по-малко убедително върви доводът за здравето. Да се твърди, че хлябът, млякото, олиото, яйцата, месото, зеленчуците, плодовете са по-безвредни от цигарите, днес е доста смело. Могат да му вярват само тия, които не се притесняват от факта, че доматите изтрайват с месеци в хладилника, защото в тях кротуват гените на арктическа медуза. Как буйстват те в човешкото тяло е премълчаван въпрос.

Преките здравни съображения отстъпват обаче пред не по-малко убедителни доводи за ползата от тютюнопушенето за цялото общество. С всяка изпушена цигара пушачът допринася за развитие на отрасъла и на всички свързани с това звена. Така в условия на една нарастваща безработица той се оказва необходим съюзник на правителството в борбата срещу нея. Наред с това е незаменим крепител на пазарната икономика в друго свое качество. В повечето случаи пушачът пие акцизен алкохол. Навикът да си купува цигари отдавна е пречупил не само патриархалната традиция да си ги свива от контрабанден тютюн. Той го кара да посяга към щандовете с вино и ракия по-често, отколкото го прави бодрият непушач. Това са още милиони в бюджета и хиляди работни места, за чието запазване пушачът жертва време и здраве, без да иска специална отплата, а само разбиране. Това ни води до следващото незаобиколимо съображение.

Пушачът губи своето здраве, но допринася за напредъка на науката дори като материал за изследвания и аутопсии. Плашещите сравнителни картинки на бял дроб на пушач, умрял на 50 години, и на непушач, умрял на 70, са невъзможни без неговата самоотверженост. Тя граничи с чист алтруизъм. Пушачите умират по-млади и отварят свободни места за реализация на следващите поколения, като намаляват и условията да се правят глупости на стари години. Губейки от работното си време в пушене, те дават възможност за кариерно развитие на непушачите. Както и за сплотяване на колектива с обсъждане и заклеймяване на отсъстващите и техните вредни навици.

Това е съпътстващо следствие от факта, че пушачите са най-голямата група на неконформистите, разпръснати сред всички потиснати малцинства. Никак не е случайно, че броят им расте при исторически най-дискриминираните – жените. В това отношение пушачите са здрава основа за всякакви демократични начинания, имащи за цел увеличаване на правата на малцинствата и равноправното третиране на половете и етносите. Тяхното изолиране в отделни салони, недопускането им в обществени места и преследването им в транспортни средства води до стихийно използване на конспиративни техники, тъй нужни при всякакви борби за свобода. Всеки, който е пушил в училищна тоалетна по време на зловещия тоталитарен режим и насила са го абонирали за в. „Трезвеност“, знае за какво става въпрос.

Разбира се, като на всички стихийни конспиратори, на пушачите не са чужди подозрения, нерядко съвпадащи с чистата истина. Например това, че преследването им е финансирано от производители и търговци на по-силни и скъпи легални и нелегални дроги. Но пушачите знаят, че това е временно, поради което все още не са предприели необходимите действия за разделяне на страната, континента и света на две коренно различни общества. Със сигурност това, в което ще са те, ще е по-доброто. Затова не ги дразнете, а им благодарете. Без тях денормализацията в името на човека току-виж избила в най-неочаквани места. Да речем да се забранят тесните панталони, защото увреждали детеродните способности, като и необрязването, което пък увеличава риска от рак на матката, докато шалварите и т.н., та чак до животрептущите теми на седмицата – братя Юзеирови, Рибново, Ку-клукс-клан в Асеновград и съответните загрижености на нашите политици. Тук запалете една и ще видите как ще се успокоите, когато четете задължителното

ПУШЕНЕТО ВРЕДИ НА ВАС И НА ДРУГИТЕ ОКОЛО ВАС!

Advertisements

11 Responses to “4”


 1. 1 Michel 04.10.2009 в 09:08

  Аз знам и разбирам за всичките „ползи“ от пушенето, погледнати от тази забавна страна.

  Всички те обаче се изпаряват в мига, в който вляза в „запушено“ помещение (ресторант или кръчма, примерно), поседя там малко, а после дрехите ми, косата ми и всичко по мен вони на гаден, кисел дим…

  Сорри… Това „удоволствие“ не го разбирам… 😦

  (Иначе, ароматна лула веднъж на месец или два пъти, в добра компания, мога да го разбера… but that’s a whole another story…)

 2. 2 frog’n'roll 04.10.2009 в 09:42

  Много им здраве – никакви кръчми повече и никакви цигари С БАНДЕРОЛ. Това е, Минке, положението. 😛

  Колкото до вредата от цигарите, имам някакъв спомен, че според щатски изследвания, за последните 15 г. откакто упражняват там дискриминация върху пушачите и респективно те са намалели драстично, белодробните раци също са намалели с точно 0.0 %. :mrgreen:

 3. 3 frog’n'roll 04.10.2009 в 09:51

  П.П. „Тони Филипов, д-р“ и Сула са също с особено мнение по въпроса:

  http://delnicite.blogspot.com/2009/10/blog-post_03.html

  http://sulla.bg/2009/10/02/1147.html

  🙂

 4. 4 hinkoff 04.10.2009 в 10:20

  Батка, с тези „кражби„ „сега„ направо ще огънат крака и финасово и морално, а както разбрах се надяваш и дело да заведат срещу теб:))
  Напълно те разбирам, че си им бесен и с право, но много се съмнявам, че по този начин ще ги накараш да заведат дело. Просто защото не използваш „крадените„ материали с комерсиална цел. Ти не печелиш нищо от тях. И именно за това, на тях им дреме на оная работа дали крадеш или пък си пиш бирата.
  А те гадовете, „безплатно„ както разбрах ползват твои или приятелски материали именно с цел печалба.
  Според мен трябва да преразгледаш тактиката:)

 5. 5 batpep 04.10.2009 в 13:45

  хинков, засягаш болната тема, брат. не съм малоумен и ми е пределно ясно, че ще им накривя капата с моята кампания. но като мъж съм ДЛЪЖЕН да направя нещо. а ако някой от вас ме последва – не знам..

  между другото – аз сам може и нищо да не мога да направя, обаче НИЕ сме много и можем да направим много. имам куп идеи, но те не са за обсъждане онлайн. мисля, че НИЕ сме новата медия, не сервилните журналя. виждам, че дневните ми посещения+тези на жена ми+тези на неколцина приятели дори надвишават тиражите на вестник „стандарт“ и „сега“ вкупом. и то при положение, че сме мърдИ и правим по една-две публикации в месеца.

  абе много идеи имам, ама за да ги споделя не е зле да се сберем на по бира някой ден?

 6. 6 hinkoff 04.10.2009 в 18:55

  Батка, големят процент от българските журналисти, заедно с бг.адвокатите са ми едни от най-„уважаваните„ професии. Не искам да ги сравнявам с проститутките, за да не обидя жените които с труд, честно и с гъза си, изкарват хлява. Та, там някъде ги слагам и журналистите в мойта иейрархия на професионална почтенност.
  Така че винаги съм готов за съвместни действия срещу тях. Аз лично не се приемам като някаква медийна алтернатива, но съм готов да участвам в някой проект, дори и само за да им го натаковаме…хм,нали:)). Добре е че имаш идеи.Това с бирата няма да е скоро, освен ако не идваш към лондон:))Така че, като го измислиш, съм готов да помагам с квото мога.

 7. 7 Nikola 04.10.2009 в 20:08

  Като непушач съм за това публичните места по някакъв начин да са обездимени – дали с много мощна вентилация или пълна забрана, но след като съм избрал да не пуша, бих искал да не дишам дим.

  Акцизите обаче са друга история- смесица от изнудване и пълна тъпотия. Първо, малко хора отказват цигарите заради цените. Второ, Украйна и Молдова са на две крачки и контрабандата си върви с пълна сила. Трето, по тоя казус, работата на държавата е да пази непушачите от нежелан дим, не да пази пушачите от самите тях си. Изобщо има ли начин да не ни казват- пряко или косвено – кое е добро и лошо за нас самите?

 8. 8 Marfa 05.10.2009 в 15:29

  Като историята с алкохола. Едни въздържатели като са разните му там шведи, финландци и тем подобни, не си е работа. А и целият този кръстоносен поход срещу тютюнопушенето е пълна простотия.

 9. 9 scanman 06.10.2009 в 09:48

  Да се разстрелват всички пушачи (освен батпеп) и да им се конфискува имуществото в полза на ъъъъ булгартабак.

 10. 10 kai_ren 08.10.2009 в 15:24

  Ха как се чете евангелието от дявола. Направо да ми се пропуши от толкова факти и ползи. Почти. Винаги ми е интересно когато се сравнява пушенето с пиенето на алкохол. Странното е, че когато съседа пие аз дори не разбирам, но когато пуши всички в къщи разбираме.

  За опасността за пасивните пушачи няма да говоря. Тютюневия дим при малките деца отприщва най-разнооброзни алергии и астма.

  Изкам да попитам уважаемите пушачи защо като влезеш в ресторант и си запалиш цигара на масата това да е нормално, а примерно ако влезеш и носиш в хартийка човешки екскременти (някой за кратко му викат „ако“) и ги оставиш до теб на масата ще те изхвърлят. Може и с умрял плъх да пробваш – резултата ще е същия. Ще кажете че миришат на лошо и че не са за масата и др. Е, същото мисля и аз за Вашите цигари.

  С една единствена разлика – и плъха и акото на никого няма да навредят.

 11. 11 batpep 09.10.2009 в 10:27

  е па ти що одиш по кръчми. иди на театър, там не се пуши 😆

  а повишаването на акциза върху цигарите бе оправдано с логиката: повече пари в хазната – по-съвършено здравеопазване! същата логика повелява и страховитият надпис върху цигарените кутии да се преобрази така: „Тютюнопушенето укрепва вашето здраве“.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

октомври 2009
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

дари живот!

Advertisements

%d bloggers like this: