5

Старият рефрен
От Димитри Иванов

При социализма си знаехме: кажат ли, че няма да повишават цените, значи, ще ги повишат. Смеехме се и казвахме: Хайде пак старият рефрен.

Старият рефрен беше от една много хубава детска миниопера „Копче за сън“ на Георги Генков и Валери Петров. В нея пеят „Само че малко напротив.. “

С новия премиер ББ (Бойко Борисов) пак старият рефрен. Предизборно ББ се опълчи срещу руските енергийни проекти в Бълтария. Следователно – малко напротив – проектите ще се осъществят.

Чужди оценки не ще преповтарям, а моя собствена оценка на проектите аз нямам, понеже получавам едно уравнение, което не мога да реша, понеже в него има твърде много неизвестни (цени, собственост, бъдещ енергиен пазар, екологически и политически последици).

За банкерите:

В Брюксел ББ се озъби на банкерите. Следователно той ще даде едно рамо на банкерите. Помнете стария рефрен „Само че малко напротив“.

Ако имаш две ризи, продай едната на ближния си. Ближният, естествено, няма пари да ти я плати. Ти го кредитираш. После повишаваш лихвата по кредита. Ближният не може да издържи вноските за погасяване. Ти му смъкваш ризата от гърба и пак имаш две ризи. С парите от лихвите си купуваш още една риза. И вече имаш три ризи.

Световната банка каза, че в България има „критично ниско ниво на защита на кредитополучателите“. Има и евродиректива за заемите от 400 до 147 хиляди лева (включително ипотечните). В България бе подготвен съобразен с евродирективата проектозакон за потребителските кредити. Този закон би забранил на банките да променят самоволно лихвите по кредитите, които те вече са отпуснали. В България има съвет за тристранно сътрудничество между профсъюзите, бизнеса и правителството. Трите страни се били разбрали една от антикризисните мерки да е забрана за банките да повишават лихвите по вече отпуснат заем.

Всуе! Финансовият министър Симеон Дянков няма да върже ръцете на банкерите да повишават едностранно лихвите по кредитите.

На думи – против банкерите. Но по същество – „Малко напротив“. Старият рефрен.

ББ обяви за свои противници тристранната коалиция. Само че малко напротив – интересите на триумвирата той няма да настъпи.

– Интересите на Симеон. Ако Симеон върне нещо „надвзето“, то ще е колкото ББ да завоалира, че Симеон трябва да върне взетото, не „надвзетото“.

– Интересите на Доган. Ако ББ разруши някакво барбекю на Доган, това ще е ББ да завоалира, че хора на ДПС с „някакви пари“ глътват българските медии и ги заставят да правят метани на ББ, възстановявайки медийната действителност от Т. Живковото време.

– Интересите на комунистическата върхушка (потомствената номенклатура). ББ се опълчи предизборно на руските енергийни проекти, значи, ще ги преглътне, след като изиграе комедия, че уж е наложил по-изгодни условия.

Аз съм безсилен да критикувам ББ, понеже той изговаря толкова глупости, че не знам с коя да се захвана. Все едно съм в час по алгебра, разкривам скоби, плюсовете ги обръщам в минуси и обратното. Каже ли нещо ББ, ще стане нещо напротив. С едно изключение. Когато ББ каже, че е десен, той право казва.

Вярно, в Онази Книга е казано: Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си. Но в Онази Книга е казано още: На който има, ще му се даде, на който няма, ще му се отнеме.

Но в очите на простия народец ББ е Робин Худ. Възмездителят. Ще видят те, онези от тройната коалиция как ББ ще ги насмете…

ББ притежава дарбата да заема пред простия народец позата на Робин Худ. В легендата Робин Худ е от ляв по-ляв – ограбва богатите, дава парите им на бедните. Аз сто пъти разказах, че легендата има една втора част. Робин Худ видял, че бедните, щом забогатели, се увълчили като богатите. Тогава и на новобогаташите той им взел парите. Накрая му омръзнало да ограбва и да дава ту на едните, ту на другите, грабнал парите, скрил се в гората и повече ни се чул, ни се видял.

Мислех си, че само аз разказвам втората част на легендата за Робин Худ. Но списание „The New Yorker“ в броя си от 17.07.09 – както винаги – помести карикатури, които са ей така, несвързани с текста, в който са поместени. Карикатурите на „The New Yorker“ са като интермецо в италианската комична опера. Та на една от карикатурите…

Но чакайте. Първо ще ви припомня дясната мантра: На гладния не му давай риба, научи го сам да лови риба.

В карикатурата на „The New Yorker“ Робин Худ поучава Малчо Джон и другите смелчаци от неговата банда:

– От сега нататък крадем от богатите и на бедните даваме стимули сами да си крадат. (Henceforth we steal from the rich and provide incentives to help the poor steal for themselves.)

Не си харесвам този превод. Подскажете ми по-добър превод. Или спинкайте, деца. ББ ви е натиснал копчето за сън със стария рефрен: Само че малко напротив…

Advertisements

8 Responses to “5”


 1. 1 Светла (една от всичките) 06.10.2009 в 04:29

  Хъх, БатПеп, ти на тия крадливи цървули от „Сега“ само услуга им правиш като им разпространяваш безплатно публикациите. Аз харесвам Д.И., но едва ли бих си направила труда да издирвам вестника, дори и в Интернет, за да го чета.

 2. 2 batpep 06.10.2009 в 09:43

  нищо. ти чети моя блог и не отгръщай страниците на „сега“ и „стандарт“, лично ще се погрижа есенцията им да се намира И на моите страници.

  между другото – опитвам се да открия нещо от вестник „стандарт“, което да открадна и да е достойно да застане редом с епохалните публикации в моя блог. за съжаление не откривам. и не мога да разбера – абе кой ги чете тия вестници?!

  хем на „стандарт“ съм им набрал повече, щото изтъпаниха не само щерката татина и умиращата душица барки, а цялото ми семейство в скапания си парцал за миене на прозорци. е, поне при тях контекста не е толкова гаден и несвързан с действителността, както е при безидейните мизерници от „сега“…

  четете моя блог, не вестници. обещавам, че той ще бъде висококачествен, както винаги досега 🙂

 3. 3 scanman 06.10.2009 в 09:53

  Щое е това вдъхновение, какави са тия работи при тебе бре. Ти какво пиеш кат пишеш та да пробвам и аз ега се усвестим. Или е от школото дека си го учил на времето. Така ще да е…

 4. 4 batpep 06.10.2009 в 12:28

  е нищо де, малко съм ядосан просто. сметай верно ако се ядосам.

 5. 5 Marfa 07.10.2009 в 15:46

  Бачо, аз вестници вкъщи не помня от кога не съм купувала. А блогът ти тъй или инак го чета. Ама просто… Виж, пак ще ти го кажа – полагаш излишен труд понастоящем с това. По-реален ефект би се получил, ако издириш снимка на лицето Люсиена Крумова примерно и я публикуваш под текст със заглавие „Ролята на проститутката в съвременното общество“. Да кажем.

  • 6 batpep 07.10.2009 в 21:37

   ако сторя това, което ти казваш означава, че ше падна до тяхното ниво.

   очевидно е, че не ме познаваш.

 6. 7 Marfa 08.10.2009 в 09:09

  Ама не исках да те обидя, ти недей сега пък така 😦 Но наистина в момента само им помагаш. Представи си, че човек ти попадне на блога, прочете тези неща и ше си рече: „ау, ами че то в това „СЕГА“ интересни работи пишели! Я да ида да си купя целия вестник!“ Мхм! 😦

 7. 8 mikiblue 08.10.2009 в 09:32

  хм… аз пък друго си мисля, батето си копира нЕкви статии, от нЕкъде, кой казва, че въобще са взети от вестник?!

  само в коментарите го пише…

  🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

октомври 2009
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

дари живот!

Advertisements

%d bloggers like this: