10

И ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ, и Здравната каса тези дни си дадоха сметката, че няма кой да им я плати. От съответното министерство ведро пожелаха на сънародниците ни да са живи и здрави!

* * *

СЛЕД КАТО ПРЕМИЕРЪТ СКРОМНО си писа петица за 100-те дни управление, наблюдатели прогнозират, че основен момент в бъдещата образователна реформа ще е въвеждането на петобалната оценъчна система.

* * *

ИСТОРИЯТА (НЕ) СЕ ШЕГУВА – днешните пенсионери бяха застигнати от прокобата на Георги Димитров: „Който не работи, не трябва да яде!“

Не, не и не на руски петрол през България

От Димитри Иванов

– Не и не – поядосах се. – Никакъв петрол през България. Да минава през другаде.

– Ама, Джимо – понечиха да ме вразумят – не може все с танкери през Босфора. Хайде ти кажи през къде освен по тръба Бургас-Александруполис.

Тук вече съвсем се ядосах. Аз да съм кажел. Откъде накъде. Да не съм нефтеник. Зная само, че ще е лошо за България през нея да потече руски или какъвто и да е нефт.

Навремето мислех: България така и така си опустоши морето и планините. После си казах: досегашното опустошаване не е мотив за бъдещо опустошаване. А тъкмо опустошаване ще предизвика тръбата Бургас-Александруполис.

Недялко Йорданов два пъти писа във в-к „Труд“; Анри Кулев и бивши от каботажното двайсет пъти са ми обяснявали, че в Бургаския залив водите не отнасят боклуците и разлетия петрол навътре в морето, а ги отлагат на брега.

В Бургас и другаде направиха референдуми и хората бяха против проекта Бургас-Александруполис. Референдумите бяха незаконни, понеже Бургаският залив е на България, а не на местните. Местните печалбари не искат друг да им съсипва брега. Те искат сами да си го съсипват, бетонирайки го. Но очертаващата се държавна простотия (евентуалното българско съгласие за тръба Бургас-Александруполис) ще обезсмисли напъна на местната простотия да забогатее. Петролните разливи в Бургаския залив ще ударят печалбарското хотелиерство от Ахелой, Сарафово, Поморие и Несебър до Крайморие, Слънчев бряг, Созопол и Черноморец.

Ама аз откъде знам, че ще има петролни разливи, възразиха ми. Идва танкерът, ляга на рейд. Завинтва шланг до плаващ буй. Тръба под дъното изпомпва нефта от буя до терминала и готово. Или – както хората на Б. Борисов май предпочитат – не буйове, а направо втори нефтен пристан. И – ето ти – през Бургас ще минава повече нефт, отколкото през най-голямото пристанище (Ротердам). През Ротердам 30-35млн тона годишно, през Бургас 44, заедно със 7-те млн тона за Лукойл.

– Ще има разлив – заинатих се. Защото зная, че всяка година стават поне десетина петролни разлива по света. Не мога тук да ги изброя (има ги в Lloyd’s Shipping Register). Първият, за който си спомням, беше The Exxon Valdez oil spill в Аляска на 24 март 1989. Далеч не най-големият, но все пак щети за $4,5 милиарда, които Exxon не плати, защото нали знаете как става тя; ищецът наема скъпи адвокати и консултанти, компанията ответник наема още по-скъпи адвокати и консултанти и това е добре за адвокатите и консултантите, но не е добре за ищеца. Други разливи нанесоха двойно по-големи щети (за $9 млрд). И компаниите пак се изсулиха да не платят справедлива компенсация.

Вие си въобразявате, че за неизбежното замърсяване с руски нефт България ще получи съответна компенсация? Вие си въобразявате, че има смисъл за България да транзитира руски нефт заради парите от таксите? Ха-ха!

Тръбата Бургас-Александруполис ще опустоши и Странджа. Планината ще бъде жестоко разсечена от просека или трасе (или там каквото е) с ширина 130 м и дължина 155 км. Знаят ли умниците, фетишизиращи „развитието“ и руско-българското икономическо сътрудничество, че в Странджа има флора и фауна, дето я няма в Европа, нито по света? Ще ги осени ли мисълта, че това е истинското богатство на България и те ще го затрият в името на развитието и икономическото сътрудничество?

– Русия е голяма – уведомих хората, които ме ядосаха.

– Е браво, много оригинална мисъл – присмяха ми се те.

Вярно, не е оригинална. Ала като летиш безплатно с вертолет на Газпром отвъд полярния кръг, виждаш, че Русия е огромна и екологичните поразии са я белязали необратимо, но белезите се губят в необятната тундра. Докато България е мъничка и е лесно да я съсипем. Царска и циганска сеч, мутренско предприемачество, сега и руско-гръцки (със символично българско участие) проект за тръба Бургас-Александруполис.

А Западът? Ех, този Запад. Накара ни да закрием работещи реактори и ни тласна към увеличено сътрудничество с Русия чрез проектите АЕЦ Белене и тръбата Бургас-Александруполис.

Русия затри цяло едно море (Аралско), замърси Байкал с отпадъчни води от завод за хартия, помогна ни да замърсим софийското поле (с Кремиковци) и други, по-плодородни полета. Матушка Русь има дебело досие на екологични поразии, от които трябва да бягаме. Мизерните $30-$35 млн годишно от такси (и то не за България, а за компания Бургас-Александруполис) са като въображаемите ни ползи от американските бази. Глупави български кметове ламтяха да печелят от US базите, които (стрелкови полигони) ще останат отровени за десетилетия.

Ако пребиваваш само два дни на борда на самолетоносач на САЩ, плащаш си разкладката – еди колко си долара. А на съвместно учение у нас бойните летци от САЩ зареждаха безплатно.

Помислихте, че съм против Русия? Че съм против САЩ? Не. Аз съм против българския коктейл от алчност и глупост. И против дебелака във вълча шуба, когото Андрешко зарязал насред гьола от човещина към своя земляк. Човещината ние я нарекохме андрешковщина. Безумието – политика. Защо?

Advertisements

6 Responses to “10”


 1. 1 morrt 06.11.2009 в 23:15

  Благодаря!

 2. 2 frog’n'roll 07.11.2009 в 08:36

  Благодарности и от мен.

 3. 3 Marfa 07.11.2009 в 11:08

  И от мен 🙂 С праздником, както се казва.

 4. 4 hinkoff 07.11.2009 в 19:55

  хубава статия батка, хубава.
  най-после да чуя една съвсем човешка, непрофесионална и компетентна гледна точка за тази тъпа тръба и за тъпите ни политици, пък за русия. то дълга тема, край няма.

 5. 5 Ани 07.11.2009 в 20:24

  Ето затова го обичам Димитри Иванов. Умее да пише ясно и простичко да обяснява нещата, дето разни „умници“, за разлика от него, все се опитват да ти ги представят сложно. Понеже така им изнася.
  Благодаря за поднесения текст, нямам нужда от друг вид преса.

 6. 6 batpep 07.11.2009 в 22:14

  мислех, че бат` джимо е последният жив истински български интелектуалец.

  вашите коментари ме радват, че не съм прав 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

ноември 2009
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

дари живот!

Advertisements

%d bloggers like this: