Империята продължава с ударите

Едва-що отминаха стоте дни на правителството Му. Досега се въздържаха (фигуративно казано, но все пак) от далаверки, но вероятно Те вече прецениха, че Му е дошло Времето. Аз също се въздържах от коментари. Но ето че отново скромната ми личност зачете нещо интересно в днешната преса:

„На територията на бившия увеселителен парк „София ленд“ ще изникнат поредните високи сгради, след като вчера Столичният общински съвет прие Общия устройствен план на града след разгорещен дебат между мнозинството и групата на БСП. Планът променя предназначението на територията на „София ленд“ и отваря врати пред инвеститорите да застроят 60%. Предложението на БСП теренът да остане за спорт и атракции не се прие благодарение на съветниците от ГЕРБ, които гласуваха „въздържал се“.

„Това бе един елегантен начин на мнозинството да се измъкне“, коментира Кадиев. Преди обсъждането той се опита да отложи изцяло обсъждането на плана за понеделник, когато новоизбраният кмет Йорданка Фандъкова ще положи клетва пред СОС. Мнозинството обаче отхвърли и това предложение.

Единствено левите съветници протестираха и срещу намерението части от Западния парк да бъдат заделени за ниско строителство. „

Еваларката, пичове, възхищавам Ви се!  С един мъжкарски шамар за минути разрешихте икономически интереси, които всички ние се опитваме да озаптим от десетилетия!! Хвала!!!

Да обясня за тези читатели, които са нестоличани: както Варна си има Морска градина, както Хасково си има Кенана, както Враца си има Ботевия парк, както… та по същия начин София си има Южен парк, Западен Парк и Борисова градина (Северния парк не го броя, щото е толкова парк, колкото аз съм ядрен физик).

Южният парк се осакатява от десетилетия предвид факта, че голяма част от територията му се оказа частна собственост. За тези 20 години преход територията му намаля близо два пъти, поради което паркът е пренаселен много отдавна. Да се разхождаш из него или да караш колело граничи със самоубийство. Хората са толкова много, че често се настъпват и се ритат по кокалчетата. Лично за мене разходка по пл. „Славейков“ и разходка в Южния парк е едно и също.

Борисовата градина, където бате ви в качеството на софиянец е прекарал детството си, отдавна е пълна с мутренски, битови и нам си кви още заведения, като посетителите им, естествено, ги посещават с автомобили. В този парк е много по-вероятно да те сгази хамър, отколкото да видиш катерица. Доскоро частта от симеоновското шосе до бул. „Черни връх“ беше все още сравнително приятна за разходки и колоездене, обаче от няколко години не е така, защото измежду дърветата все по-често ти се блещят стъклени, пластмасови и метални бизнес сгради, все повече стават прокараните частни пътища и т.н. Та точно там се намира въпросният лунапарк, който, според мене, беше построен там само за да може да се заграби терена. Още тогава софиянци предупредихме и протестирахме срещу него, защото ни беше ясно, че унищожаването на гората няма да е за спортни и културни цели. За други цели ще да е. Е, сега поне вече знаем какви са тези цели.

Западният парк на мене ми е любим за колоездене, въпреки плътното наличие на цигани, помияри и комари. Той е див, китен, с поддържани неасфалтирани алеи. Сега ако вземат и него да застроят освен от циганите, помиярите и комарите, също така ще трябва да се пазим и от вонящите беемвета и аудита на по триста хиляди.

Батебойковците здраво са се заели да „оправят“ не само София, ми и цялата държава.

Защото в Моя град аз отдавна не мога да изляза след работа, спокойно да помаам гащи напред-назад, да се видя с приятели, да плясна един тенис на маса, да изпия една бира на открито. Градът ми е пълен със зомбита, прокудени от родните си места, който за да имат хлеб, да си плАтат кредита и наема блъскат по десет часа на ден за жълти стотинки, след което се прибират по кутийките си с вмирисаните си автомОбили, сипват си една ракия и се втренчват в сървайвър. Или качват вонящото си возило на тротоара пред чалготеката и лющят ракии дорде не им се замъгли. Или нещо такова.

А ние дотам сме го докарали, че ходим да се разхождаме в Пловдив, ебаси.

А отнийде взорът светлина не види..

Advertisements

12 Responses to “Империята продължава с ударите”


 1. 1 Божо 20.11.2009 в 14:30

  Те я светлината:
  http://kaknese.blogspot.com/2009/10/blog-post_31.html

  като тръгне вълната преселници обратно, София ще се поопразни.
  А този сценарий, който wattie рисува, за съжаление ми се вижда съвсем логичен.

  • 2 batpep 20.11.2009 в 15:19

   хаха, яко!

   само дето никой никъде няма да се върне, вервай ми. първо защото няма къде и второ – защото така са се овъртели в лайната, че няма излазяне. те са съвременните крепостни селяни.

   въпросът е ние какво да правим.

 2. 3 Божо 20.11.2009 в 15:24

  Що да не се върне.
  Ако в провинцията изведнъж се окаже че има повече работа отколкото в София, много народ ще се върне.

  То повечето хора са дошли в София, не защото искат да са софиянци, а защото само тук все още се намира работа.

 3. 4 batpep 20.11.2009 в 15:38

  ми щото няма къде да живеят бе, човек. нали си говорим всеки ден с тези хора, те за да дойдат тука са си изпопродали имотите, което не са успели да продадат са го ипотекирали и отделно са дръпнали кредити. за да се върнат или трябва да живеят при дъртите, или трябва пак да купуват жилища…

  абе овъртели са се като прасета сукалчета, вервай ми.

 4. 5 Божо 20.11.2009 в 16:03

  Че що да не се върнат при дъртите. В повечето случаи ще им е даже по-широко отколкото в гарсониерката/боксониерката в София
  😉

 5. 6 linbul 20.11.2009 в 17:28

  Браво за статията и за блога, batpep!
  По-страшното е, че „новината“ липсва от доста от новинарските сайтове… Както и много други подобни. Или след като Бащицата се изказа за излишността на изборите, май трябва да очакваме излишността на информацията и на мисленето като цяло…
  А „back drift“-a (завръщането към периферията) се случва навсякъде в някакъв момент на процъфтяване на дребния бизнес. Ама тук за дребния бизнес се полагат доста „особени“ грижи.

 6. 7 Божо 20.11.2009 в 17:36

  @linbul – мдаа, тук особена грижа е нищо да не се развива

 7. 8 Николай 20.11.2009 в 18:40

  Двадесет години дясно управление в СОФИЯ – двадесет години бедствия и кражби.
  Да си припомним:
  1. Александър Каракачанов – толкова добре си свърши работата, че после неговите десни му биха шута.
  2. Александър Янчулев – най- голямата криза с водата. Начало на разграбването на общински
  имоти. Унищожиха се цели квартали – карето м/у Правителствена боница и бул Черни връх
  3 Стефан Софиянски – крадлив Стефчо- апогей на разграбването заедно с Антоан Николов.Още се нищят аферите на „Софийски имоти“. Откриха булевард Тодор Александров- премиер, президент и кмет – това чудо на 20 век със светофари на всеки 200 метра.Големите афери с боклука и боклукчивото му завещание.
  4. Бойко Борисов – планини от бали с боклук – те още стоят до шосето за с.Кремиковци и Сеславци. В същото време попитайте ГЕРБ има ли нещо общо тяхното финансиране с депото за строителни отпадъци във Враждебна. Ул. Опълченска с реконструкцията на която Б.Б се биеше в гърдите е също чудо на модерното градоустройство – от бул.Мария Луиза до бул.
  Стамболийски – около два километра десет светофара.
  Що се отнася до София ленд – отдавна беше ясна хватката след като в аферата участва и г=н Неински новия любим на Надето.

 8. 9 batpep 20.11.2009 в 19:53

  Николай, ти май не си софиянец, нали?

  щото ако беше щеше да знаеш, че каракачанчето е толкова дясно, колкото аз съм ядрен физик. доколкото повня изпълзя некъде от комсомоля.

  янчуля пък беше некъф дървен комунистически управител на институтите по хидрология, ако се не лъжа.

  софиянеца, обаче, направи много за града. МНОГО. ако го отречеш – значи не си софиянец. вярно, много и окраде де, но пък наистина направи.

  а батебойко… еех, този батебойко! не го харесвах тоя човек преди, сега още по-малко го харесвам. и все по-малко, и по-малко ..

 9. 10 Marfa 21.11.2009 в 15:09

  Факт е, че Софиянски си беше направо демонизиран. Така де, сигур има някоя и друга глава лук, дето да я е посгазил (то един безгрешен имаше, пък те Го разпнаха, както се казва), но аз например мога да направя разликата между София по негово време и по времето на ББ (който е толкова десен, а пропо, колкото и левия ми пантоф). Особено добре се вижда разликата отстрани. Аз ходя в София през големи интервали, достатъчно, за да успея да регистрирам контраста, който един човек, живеещ постоянно в същата среда, трудно ще забележи. А проблемите на София и на по-големите градове произтичат най-вече от забатачването на останалата част от страната. Отказът на управленците да признаят, че България се простира отвъд пределите на софийско равно поле и ограничаването на същата само до пределите на столицата и само донякъде на два-три други града, просто принуждава останалите хора да налазят въпросните метрополии. А като се прибави към всичко това и едно недотам добро управление на въпросния голям град, работата съвсем излиза извън релси.

 10. 11 Винету Козловски 29.11.2009 в 21:48

  В „Чероки“ от столетия поставяме преселниците пред ултиматум – могат да останат, ако докажат, че са мъже и откъснат ушите на мечката в пещерата, а след това задоволят някоя млада индианка. Та баща ми като се преселил в „Чероки“ поседял малко в пещерата, па излязъл и казал „Къде е сега индианката да й откъсна ушите?“, докато си завързвал гащите.

 11. 12 зоро 30.11.2009 в 15:55

  Специално аз имам двама познати, които се върнаха във Варна.
  И двамата там вземат по-големи заплати отколкото вземаха в София.

  Наистина проблемът (който тръгва предполагам от инвеститорите) е, че се откриват офиси само в София, а по другите градове се откриват само магазини. Освен в София само в Пловдив и Варна почва да се намира по малко работа.
  И ако се открият офиси на (примерно) компютърни фирми в Русе или Бургас всички ще са доволни – собствениците, че ще плащат по-малко наеми и заплати, местните – че има работа и няма да плащат безумни наеми и да се врат у столицата, софиянците – че навалицата ще е по-малка…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

ноември 2009
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

дари живот!

Advertisements

%d bloggers like this: