14

Приказка за трите икономишчета

От Дон Кикот

Срещнали се веднъж три икономишчета в една кръчма. Яли, пили и се веселили с пикантерии от финансовата област и счетоводно-отчетни вицове. Когато наближил часът, в който икономишчетата обикновено си лягат, поискали сметката и зачакали кротко, обсъждайки недостатъците на модела на Кроасан Чаш дьо Кан в сравнение с този на Шапшалов. Тъкмо Шапшалов получил леко предимство, когато сметката пристигнала. Сумата надхвърляла и най-мрачните кризисни прогнози.

– Колеги, мисля, че имаме тук класически случай на спекулация, изразяваща се в надписване, забранено от регулациите – казало първото икономишче, което принадлежало към консервативното течение.

– Наистина, не е възможно едно кебапче да струва 3 лева! – потвърдило второто икономишче, въпреки че подкрепяло либералната мисъл в областта.

– Освен това, от осмото нататък бяха тричави – добавило третото икономишче, привърженик на емпирическия модел.

След така постигнатия консенсус, икономишчетата поискали да проведат кратка беседа със собственика с цел отстраняване на недоразумението. Собственикът, който бил същевременно и главен готвач на заведението, се явил по потник, леко опръскан с кръв, под който се виждали мощни космати гърди. Юнашките му мустаци и гъсти вежди намеквали за холерично-сангвиничен характер в отношение три към едно, а в ръката си държал излъскан от употреба сатър.

– Ехм, мхм, ъъ… – прокашляло се първото икономишче, леко пребледняло. – Чудехме се с колегите, дали няма грешка в тук представения ни счетоводен документ… – посочвайки плахо сметката.

– Сумата ни се вижда непропорционална за текущото състояние на световната икономика – казало второто.

– Вероятно се е имало предвид неправилно изчислен процент на инфлация… – предположило третото.

– Разбирам недоумението на господата – отговорил собственикът, докато си почиствал небрежно нокътя с върха на сатъра – но на страница трета от нормативния документ, озаглавен „Меню на ресторант „Сочното кебапче“, пише черно на бяло – кебапче 3 лв., а отдолу с малки буквички – без гарнитура. Вероятно малките буквички са убягнали от вниманието на почитаемите клиенти. Други въпроси?

– Ъ-ъ-ъ, не виждам тук подписа на експерт-счетоводител… – започнало първото икономишче, прелиствайки документа.

– А дали можем да се надяваме на кредитна линия от уважаемото учреждение? – прекъснало го второто.

– При разумна лихва, разбира се… – добавило третото.

– За съжаление, господа – обяснил собственикът, докато си играел с един шиш за грил с впечатляващи размери, – наскоро се наложи да закрия кредитния отдел, поради натрупани токсични книжа. На негово място назначих брокерите, които можете да видите изправени зад вас – Митьо Кругман, Косьо Фридман и Гочо Кейнса. Общо около четиристотин кила, предимно мускули.

Брокерите кимнали учтиво, докато си засуквали ръкавите.

– В такъв случай – казало с тънък гласец икономишчето-консерватор, – съм принуден да съобщя, че хазната ми е празна.

– Аз не мога да си позволя дефицит в бюджета с подобен размер – признало либералното икономишче.

– Имам пет лева, от които три са неприкосновен фискален резерв – заявило третото икономишче с прямотата, присъща на емпириците.

– Разбирам – кимнал собственикът. – В случаи като вашия предлагаме две възможности за отписване на задълженията. Първата е добавяне на нова точка в цитирания по-горе документ, а именно – „плескавица от кълцан икономист натюр с чер пипер“. Втората – отзад имаме натрупан един фонд от около 350 мръсни чинии плюс скара, нуждаеща се от преструктуриране с телена четка. Както знаете, въпреки растящата безработица е изключително трудно намирането на квалифициран персонал. Не, не, не ми отговаряйте, по очите ви виждам, че нямате търпение да се заемете с фонда. Моля, господа – оттук. Няма защо да бързате, имаме цяла нощ на разположение…

По този начин, малко преди разсъмване се родила революционната теория, която всички познаваме – изчистване на залоен баланс с помощта на финансово-сапунени мехури и хладка вода.

Advertisements

2 Responses to “14”


 1. 1 hinkoff 09.12.2009 в 20:57

  много добро,хахахаха
  ашколосун
  знам едно икономишче, икомишка по точно, дето икономишва в мерил линч и като и знам бонусите и заплатките дето взимаше до скоро, много ми се ще да я видя на точното място, хайде да не е в някоя кебапчийница, ама поне да дои крави в някоя ферма:)))
  там няма как да фалират, че и ние покрай тях

 2. 2 vilford 12.12.2009 в 22:02

  😀

  Реверанс, бате, пред литературния ти талант!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

декември 2009
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

дари живот!

Advertisements

%d bloggers like this: