15

Поразяващата култура на министъра

Всекиден.ком:

– Г-н Кадийски, как се решихте на тази крайна стъпка (да съди Вежди Рашидов за обида, б. р.) – все пак Вежди Рашидов е министър на културата?

Кирил Кадийски, поет, преводач, писател:

– Защо да е крайна. Нормална е. Вие как бихте реагирали, ако някой в публичното пространство ви нарече „тъпанар“, „ненужен човек“, „копеле“, „чалгаджия“? И то в битността ви на държавен служител – по това време бях директор на Българския културен институт в Париж. И какво значи „все пак е министър на културата“? Да не би министрите да не са длъжни да спазват правилата, да се държат като възпитани хора или да не би да се ползват с някакви привилегии по отношение на другите? С поведението си Рашидов е срам за българската култура – хамалският език, с който си служи дори като държавен служител, начинът на обличане, чувството за непогрешимост, невъзможността да изтрезнее. Като министър е двоен срам, защото не представлява само себе си, но и държавата. Най-пресен пример – пресконференцията на 2 декември след така наречената среща с представители на творческите съюзи. Може би ще ми възразите, че някои го наричат: „един от днешните апостоли на човеколюбието, от пророците на духа“, а други го определят като човек с „ярък публицистичен език“. Ако той е пророк на духа, значи българският дух не само е паднал на дъното, но е започнал да се заравя и в тинята, а яркият публицистичен език е явно на ваши колежки като Валерия Велева и Кристина Патрашкова, които от неговото мукане, сумтене и напрегнати опити да учлени разбираеми думи, с големи усилия успяват да скалъпят прословутите му интервюта.

Всекиден:

– Ако ви предложат някакво извънсъдебно споразумение ще се съгласите ли?

Кирил Кадийски:

– Сега вече – не. Аз бях този, който в няколко интервюта му предлагаше да се извини публично – нищо лошо няма в това човек като сгреши, да се извини. Мисля, че един министър от тоя кабинет вече направи гаф и се извини. Ще кажете – защо в интервюта, а не лично. На няколко пъти в качеството ми на директор (на културния център в Париж, б. р.), чийто мандат изтича, исках да се срещна с него като начинаещ министър, за когото ще бъде от полза да знае повече за неща, с които му предстои да се сблъска. Той категорично отказа да ме приеме. И чрез секретарките си, и чрез своя съветник Георги Трифонов, който имаше желание този въпрос някак да се уреди. Една от основните причини обаче да искам среща с Рашидов, беше да го запозная докъде е стигнал проектът с издаването на Вапцаров на френски, за което издаване – след публикуването на стиховете на Ботев в превод на Пол Елюар – бях получил карт бланш от бившия министър Данаилов и неговия заместник Иван Токаджиев. Използвам случая да уведомя българската културна общественост, че вината книга със стихове на Вапцаров в превод на Пиер Сегерс да не се появи по френските книжарници на 20 ноември, както вече бяхме фиксирали датата с издателя, повтарям – вината – е изцяло на сегашния министър на културата Вежди Рашидов. Как да му повярваш на такъв човек, че иска да направи нещо за българската култура, когато той руши и вече направеното!

Advertisements

1 Response to “15”


  1. 1 hinkoff 11.12.2009 в 14:16

    един цитат по темата-„…В момента Гочо минаваше край една сграда, която се наричаше Дом на Културата. Да, в София имаше и такова нещо. Сигурно се чудите защо в една страна, в която културата е нещо непознато, ще има такъв дом. Наистина, единствените домове, които българите посещаваха, бяха публичните, но тази сграда си имаше друга история. Навремето в България имаше един диктатор, чиято дъщеря си мислеше, че културата е едно бездомно същество и ако й построи дом, то тя ще дойде и ще се засели в България. Разбира се, нещата не стояха точно така. Културата така и не дойде…„


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

декември 2009
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

дари живот!

Advertisements

%d bloggers like this: