шкембе-чорбасЪ по батпепевски

откак кръчмето „жеравна“ (софиянци сигурно го повнят, а и по-старите столичани, вероятно) хлопна кепенци и се превърна в бутик за парцали ли, за чепици ли, в чейндж бюро ли – абе у софето нема къде човек да апне едно свестно шкембе. оня ден, например, ми се дояде, ама ван-ко (закойто, ако се не лъжа, съм писал вече) далече, а и неговото шкембе не винаги е добро. а в маалата има две кръчмета, дето готвят такваз чудесия – и двете, обаче, затворени. европейски директиви, дейбиш.

брях!

ето защо бате ви, както в добрата стара казарма, реши да вземе нещата в свои ръце.

продукти:

половинка говеждо шкембе от „билла“. по принцип предпочитам телешко от производител, ама нема. агнешкото не става поради спесифичния си аромат. освен това немам тенжура под налягане, та билското полуготово говеждо свърши работа. тъпото е, че е десет кинта килото. но! – изкуфстфото иска жертви!!

литър прЕсно млЕко – най-добро е на „мегле“, но и „верея“ става. от по-мазничкото.

оливия, сол, червен пипер, вода, чесън и оцет. а – и некъде къмто пет бири.

също така спокойствие и рокендрол. а може и хот джаз.

за приготвянето на истинско шкембе е необходимо дъщеря ви да е някъде другаде. жена ви също. в случая аз джиросах щерката на бабата, а жената се облещи у кампютъро, та не пречеше много.

прибори:

черпак, тенджера, мънинко тиганче, стар вестник.

вадите предварително размразеното шкембенце от хладилника. струпвате сите продукти и прибори на плота и си отваряте една биричка. докато втренчено наблюдавате обстановката, отпивате. такаа. пускате си музиката.

полуготовите неща са полуготови. ето защо вие донарязвате полуразмразеното щкембе и го тургате да доври в полупълната с вода тенджера. през това време допивате първата биричка и си отваряте втора.

върху стар вестник обелвате чесъна. вестникът трябва да е стар а не да зяпате голите каки като че ли не сте виждали. смачквате го с пресичката и го накисвате в оцета. чесъна, не вестника. така. оцетът трябва да е истински, което си е доста трудно за постижение в днешно време, но все пак. в случая използвах винен оцет от винпром „плевен“ – скъпичък, но сравнително добър. тук тайната е, че в амалгамата се слага една част оцет, една част вода, лъжичка сол и съответното количество смлян чесън. ако не уцелите пропорциите, когато подправите чорбата си тя ще заприлича на помия от измити смрадливи крака, затова внимавайте.

чесънче с оцет

през това време сте изпили и втората биричка. не се колебайте да отворите трета ако е необходимо, светът няма да свърши. сега – опитайте шкембето. то не трябва да хрупа, но не трябва и да е кашкаво. ако ви скърцоти между зъбите – поварете го още, нали се разбрахме, че имаме пет бири. но ако е меко и вкусно – веднага го оттеглете от огъня, нищо че има още бири. моментът е тънък и не бива да бъде пропуснат, както всеки един момент, всъщност.

щом шкембето стане готово – отцедете го. водата от варенето на шкембе смърди и не е добре да попада в чорбата. всеки, който е варил шкембе в домашни условия, които се различават от ветровит рид в източните родопи, го знае. затова варенето на шкембе в домашни условия предполага да имате мощен абсорбатор. е, някои предпочитат да им смърди, но аз не попадам в тази група. ако на вас ви харесва да ви смърди – смърдете си другаде, не ви е тука мястото.

след като отцедите смрадливата вода сложете вода и мляко в съотношение 1/1. ако ви е гъсто може и повечко вода да сложите, но не много, че става като пикня. тУрнете и малко сол. изчакайте да заври. завирането се чака с биричка в ръка и мъдри разсъждения относно осмозата и дифузията и нам си още какво, което всъщност сътворява магията на вашето шкембе. тихичко припявате на манхатън трансфър. дебнете неуморно, защото изкипяването на мляко върху готварска печка е… трудно почистваемо, примерно. води и до семейни скандали. в крайна сметка може да доведе и до сериозен психически срив.

когато амалгамата заври, слагате шкембето вътре. тогава дифузиите, осмозите и др. п. деменции започват с пълна сила да формират вашата шкембе чорбасъ. слагате непрекъснато по малко солчица дорде не нагодите на вкус. нагаждането на вкус се извършва с опитване. опитването, от своя страна, е едно тайнство, за което ще говоря друг път. сега ще отворя четвъртата биричка. такааа.

убавиня

когато амалгамата от мляко, вода, шкембе, сол, осмоза, дифузия, термодинамика и т.н. поработи достатъчно (за достатъчността ще говоря друг път, сега имам да пиша пост), оттегляте съда от огъня и турате малкото тиганче, в което сте сипали олийце. това е едно свещенодействие, което изисква пределна концентрация. значи – трябва да загреете олийцето в тиганчето до необходимата температура за позапържване на червения пипер. внимателно ли следите мисълта ми? какво казах последно??

казах ПОЗАПЪРЖВАНЕ, не запържване. тук е тайната. червеното пиперче трябва просто да се.. опали, не да се запържи. ако се запържи чорбата ви после ще потъмнее. ако сложите по-малко от необходимото – чорбата ви няма да е вкусна. ако сложите повечко – чорбата ви няма да е красива. в конкретния случай аз оаках количеството, щото нали ми е щедра ръката – и чорбата малко потъмня. след малко ще отивам да си правя сепуку.

свещенодействие

в секундата, в която прецените, че пипера ви се е позапържил, го оттегляте от огъня и го люсвате в чорбъта. малко съска, ама вие не обръщайте внимание. нещо като на жена си. като поразбъркате и мине малко време ще спре да съска.

свареното шкембе

чорбъта ви е готова. вече спокойно може да си отворите и петата биричка и да изтриете потно чело.

шкембе-чорбасЪтъ

а наздраве🙂

10 Responses to “шкембе-чорбасЪ по батпепевски”


  1. 1 Графът 21.02.2010 в 19:29

    Класика!
    В туйшното време си е важно да знае човек не само какво му се яде, ами и как се прави!
    Че мобилен стана светът, а заведенийцата и магазинчетата най-вече.

  2. 2 frog 21.02.2010 в 19:44

    Тенджерата под налягане е ужасно полезна съдинка, ще знаеш, бате. И необходима. Наскоро се изръсих за нова и не съм съжалила нито за миг, а и моите са доволни, понеже вече не чакат много за вечерята.🙂

  3. 3 гравитон 21.02.2010 в 23:00

    Та к’во ша кайш, батка,на таз ивропскъ блъгинкъ, лютинко ли дъ е чирвенуту пиперчи?.. Щот то инъчи к’во гасиш с бирътъ?

  4. 4 batpep 21.02.2010 в 23:06

    люто – нивгаш!

    разваля вкуса, убива аромата и пари на митницата.

    НИВ-ГАШ!!!

    а тенжурка под налягане отдавна съм намислил да си купим, ама пусто все има приоритети..

  5. 5 deni4ero 22.02.2010 в 00:52

    тихичко се подхилквам … на моабетите, не на чорбасътъ,

  6. 6 гравитон 22.02.2010 в 14:17

    Ти си знайш какъв ти е допинг контрола на митницата… Понеже съм добронамерен, па и гледам, усвоил си технологията, че и производството на благинката, викам да ти дам идея!.. Как да изкараш евро за тенжерка под налягане, че и отгоре?.. Патентоваш у световното патентно бюро наименованието и технологията на шкембе чорбата и после ме благославяш! Нъл тъй? Няма да си крием интелектуалните достижения пред света я!.. И побързай, да не те изпреварят китайците, както ме изпревариха с производството на мартениците и медовината! На китаец, по шкембе чорба ти стига! Дерзай

  7. 7 Ивката 24.02.2010 в 10:03

    Една идейка?
    Като запържваш червеното пиперче, можеш да ползваш вместо олио краве масло – така или иначе шкембе чорбата се яде гореща, а вкусът става по-наситен🙂
    Но пък съвет се дава за да се приеме или отхвърли, така че…😉

    • 8 batpep 26.02.2010 в 20:40

      абе отдавна го замислям. другия път ще го направя с масло, ама ако се продрискаме – тебе ще те гоня!!!

  8. 9 Макс 24.02.2010 в 12:17

    Брех, колко хубаво написана рецепта. И полезна и с хумор.
    Бравос🙂

  9. 10 Ивката 02.03.2010 в 12:54

    Мен като ме е страх, `найш ли колко бързо бягам?!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

февруари 2010
M T W T F S S
« Ян   Март »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

дари живот!


%d bloggers like this: