глисти

– как сте бе, Дедо?

седим на по чашка със стария ми приятел, който от години живее в лондон. върнал се е за малко (да си смени паспорта), та се отби за по едно.

– ми как… като тука – бачкаш цял месец и накрая, като ти дойдат сметките, то почти нищо не останало…

– е тогава що не се върнете бе, то нормални хора почти не останаха в тая българия, няма с кого една бира да изпия…

– аа… то може и да нямаме много пари, ама поне за храна и дрехи не мислим. колите си не трошим по дупките, спим спокойно и знаем – ако нещо неприятно се случи, „боби“-то е на ъгъла…

––––––––––––––––-

кучето ми беше младо и жизнено. хапваше здраво, търчеше, хилеше се. обаче нещо слабееше. заведох го на лекар.

––––––––––––––––-

наскоро, покрай служебни ангажимани, посетих китния софийски квартал бистрица. помня го от едно време, когато беше село. познавам го издъно, тъй като корена ми е оттам. сега, като се замисля… ми то аз всъщност съм си седмо поколение бистришки селянин. ама остави това – ей, не можах да позная селото! реките, от които съм пил вода, вече ги няма, защото в коритата им са построени замъци, за водоснабдяването на които въпросните реки са каптирани. има нови реки – от фекалии – които се стичат към софия. кристално ясно ми стана и причината баровците да си купуват предимно джипове – ми то именията им са толкова трудно достъпни, че човек с обикновен автомобил изобщо не може да стигне до тях…

па се замислих – абе тоя с очилцата, дянков де, къде търси парите за запушване на бюджето?

–––––––––––––––––––

„Въпреки кризата и отчаяните опити да се намалят разходите в държавата министерствата продължават да пилеят по инерция десетки милиони левове. Ведомствата поддържат абсурдни и раздути звена, като някои от тях са толкова стари, че отсъстват от официалния регистър на административните структури у нас. Това показва внимателният прочит на одобрените тази година програмни бюджети на министерствата.

Бюджетите на тези звена оцеляват година след година, с минимални корекции на финансовите показатели. Не е известно досега някой да е правил оценка на тяхната ефективност и необходимост. В условията на криза обаче поддържането им изглежда като прекален лукс и оптимизацията им със сигурност ще осигури част от така нужните приходи на хазната.

На теория министрите трябва да харчат държавните пари по програми с ясни цели и измерими показатели за резултатите, но програмните бюджети всъщност прикриват пилеенето на средства за ненужни звена. Показателно е, че министерствата масово не публикуват програмите, а на сайта на финансовото ведомство документите са качени като проекти.

МВР и Министерството на отбраната – двете най-тайни ведомства в държавата, оглавяват и класацията по най-странни програми. Изумително например е финансирането по скромно звучащата програма на МВР „Информационно осигуряване, научни изследвания и разработки и административно обслужване“. За нея в бюджета на вътрешното министерство са заложени близо 116 млн. лв. – повече, отколкото отиват за охраната на границите (107 млн. лв.), а парите са насочени към три основни дейности – осигуряването на комуникациите на полицейските структури, МВР болница и изумяващото перо „научна дейност на МВР“. Докато държавата води титанична битка с множеството институти на БАН, в МВР на завет работят цели 6 научни института – Институтът за специална техника със 149 души персонал, n-тият за държавата Институт по компютърни технологии с 60 учени, Институтът по психология, който провежда психотестовете (127 души ) и Институтът по криминология – със 119 души персонал.

Не е ясно колко души работят в Научно-приложния институт по пожарна безопасност и спасяване. Издръжката на тази програма обаче може да бъде сравнена с ефекта от някои от най-драстичните и непопулярни мерки, които се обсъждат в последните дни. Ефектът от прекратяването на осигуряването на държавните служители от бюджета, довело до масов отпор, например е 150 млн. лв.

Впечатление в МВР прави и поддържането на множество центрове – прехвърления от закритото министерство на бедствията Център за аерокосмическо наблюдение, Центъра за бойна подготовка, 5-те центъра за професионална подготовка към Академията на МВР.

Във военното министерство пък енигматичната програма „Хората в отбраната“ гълта 88 млн. лв. В този сериозен бюджет са включени разходите за повишаване качеството на живот на военните. Въпреки орязването на част от придобивките им сумата остава сериозна, а липсата на разбивка колко харчат изпълнителите на програмата прави невъзможно установяването на разходите на скандалната изпълнителна агенция „Социални дейности“ и военна болница. МО също издържа научен институт – Институт за отбраната, който готви военни анализи и изследвания. В него работят 190 души, а перото за научни изследвания в отбраната е 2.3 млн. лв.

В Министерския съвет вниманието привличат две програми – за разходите на правителствена болница и за поддържането на базите на властта. Болница „Лозенец“ ще харчи тази година 14.475 млн. лв., като властта е предвидила ползващите я политици и нормални граждани да боледуват повече – 10 000 хоспитализации по прогноза срещу 6115 м.г. 5-те ведомствени лечебници – военна, МВР, правителствена и двете транспортни болници, въобще не се обсъждат в контекста на здравната реформа, никой не анализира и финансовите им резултати. За базите на властта пък въпреки кризата ще отидат 6.2 млн. лв. За отдиха на политиците се грижат според данните на МС 459 души.

Социалното, образователното и здравното министерство са сред ведомствата с много второстепенни разпоредители, някои от тях с невъзможна за проследяване история. Така например към образователното министерство има толкова много административни структури, че то поддържа звено за оперативно управление на организационните структури. Сред неоткриваемите в официалния регистър е Центърът за отдих и обучение, в който са включени 3 ученически бази въпреки наличието на търговско дружество със същата цел, Домът на детската книга, Центърът за информационно обслужване на образованието.

Социалното министерство пък е успяло през годините да осигури държавно финансиране на 5 центъра за професионално обучение въпреки изобилието от професионални училища и частни обучителни центрове. В тях работят общо 115 души, а държавната подкрепа е осигурена покрай германско участие в създаването им. В системата на здравеопазването функционират 7 национални центъра, чиято численост остава неясна от правилниците за дейността им.

Потресаващи щатни разписания има в изпълнителните агенции към земеделското министерство. Под неговата шапка има 20 структури – 7 изпълнителни агенции, 4 национални служби, 3 почивни бази на морето, фонд „Тютюн“ и др. Изумява раздутият щат на Изпълнителната агенция за борба с градушките – цели 723 бройки, чиито служители се оказаха неотстраними заради натрупани рекордни отпуски от по 220 дни. Странен в част от агенциите е високият среден разход за персонала. Националната служба по растителна защита харчи за заплати 7 839 600 лв., или средно по 1372 лв. на служител. Рекордьор по численост в аграрното ведомство е Селскостопанската академия с 2854 души. Тя обединява цели 24 института, а също и национален земеделски музей, опитни станции, висши училища. За научни изследвания в земеделието годишно се отпускат близо 30 млн. лв.“

––––––––––––––––

„Четири от основните играчи на парламентарния вот м.г. – „Коалиция за България“, „Синята коалиция“, ДПС и НДСВ, са надскочили предвидените от закона разходи за кампаниите си, сочи одит на Сметната палата от насрещни проверки на партийните отчети. За пръв път хората на Валери Димитров засичат реалните разходи на формациите чрез фактури от медии, рекламни агенции и дарители. Особено драстични са нарушенията при финансиране на кампаниите за национален и европарламент при червената коалиция и РЗС. Най-често нередностите са в неосчетоводени разходи. Някои от партиите пък са плащали над 5 хил. лв. на ръка, макар че законът им нарежда това да става по банков път. Предстои одиторите да изпратят докладите си на ЦИК, за да се предприемат следващи действия. Но в закона за Сметната палата има неяснота какво се случва след констатирани груби нередности.

Друг интересен факт е, че почти всички партии са предпочели една и съща фирма за рекламирането си по медиите – „Пиеро 97 МА“ АД. Собствениците й са и управители на рекламната фирма на Красимир Гергов „Пиеро 97“.

Скандалният клип „Гласуваш за Борисов, получаваш Костов“ с брадвата от кампанията на левицата за евроизборите се оказа в нарушение на закона и е платен чрез скрито финансиране на коалицията около Сергей Станишев, установи Сметната палата. Клипът тръгна от сайта на коалиционните партньори на БСП „Нова зора“ boykostov.org, първоначално регистриран от съветника на премиера Азер Меликов. Той е рекламиран от „Пиеро 97 МА“.

Одиторите установиха, че партия „Нова зора“ е възложила на „Аргент 2002“ ООД да проведе рекламна кампания в периода 8-16 май м.г. По обяснения на шефа на „Нова зора“ Минчо Минчев рекламният продукт е изготвен безвъзмездно от симпатизанти на партията. Разходите по цялата кампания с брадвата били 221 627 лв. В отчета на „Коалиция за България“ „Нова зора“ обаче участва с разходи за кампанията само за 100 лв. По обяснение на Минчев похарчените средства за „брадвата“ не са включени в отчета на коалицията, защото са за реклама „за излизане на партията от състояние на анонимност и нейното популяризиране в страната“.

Нещата обаче не свършват дотук. След като започва предизборната кампания за ЕП на 15 май м.г., „Нова зора“ съвместно с Националното движение за спасение на Отечеството (НДСО) подписва договор за „закупуване на рекламно време, място и за организиране заявяването и контрола по излъчването на рекламни кампании“ с „Пиеро 97 МА“ АД за още 435 381 лв. Така излиза, че общо за клипа с брадвата са хвърлени над 650 000 лв.

Според проучването на Сметната палата тези пари са платени с държавна субсидия от НДСО. Лидер на движението е Илия Киров, а партията получава държавна субсидия, тъй като е част от коалицията „Национално обединение „Атака“ в предишния парламент. НДСО са подали отделен отчет в Сметната палата. Само че в него има фактура за 134 059.20 лв., която е за излъчени реклами на 5 и 6 юни м.г. и не е осчетоводена.

БСП са нарушили законовия лимит от 2 млн. лв. с 208 хил. лв. според одиторите.

Сериозни нарушения с нашумелите билбордове на РЗС също са записани в одита на Сметната палата. Оказва се, че от една страна, има декларации, че ползването на 45 билборда е дарение от физически лица, а от друга страна – същите физически лица са наели в полза на партията от „Еко клима 11“ ЕООД билбордовете срещу 7800 лв. Изводът на одиторите е, че „не може да бъде изразена разумна увереност за спазване на изискванията за финансиране на предизборната кампания на партията“.

Сметната палата е проверила и основанията за ползване на имота на ул. „Г.С. Раковски“ №108 в столицата, където бе предизборният щаб на РЗС. В края на февруари м.г. Федерация на научно-техническите съюзи в България отдава под наем на „Уорлд Инвестмънт Кепитълс“ ЕАД част от имота си срещу 17 849 лв. месечен наем. На 05.05.2009 г., непосредствено преди еворовота, между „Уорлд Инвестмънт Кепитълс“ ЕАД и РЗС е сключен договор за съвместна дейност. В него няма задължения за партията да плаща наем и консумативи. Тогава Янев обяснява, че наемът се плаща от строителен предприемач, включен в предизборните листи на партията. Това обаче се оказва нарушение, защото е заобиколена забраната за финансиране на политическа партия от юридическо лице. Освен това дарението на тази фирма не е отчетено пред Сметната палата.

За евровота сините са изхарчили с 4952 лв. повече от това, което са написали в отчета си. Така реалната сума е 1 225 674 лв. За изборите за НС обаче разликата между изхарченото и отчетеното е 216 634 лв. Интересно е, че „Монте мюзик“ ООД е издала на „Синята коалиция“ фактура за 50 хил. лв., която обаче нито е изплатена, нито е отчетена. И в двата вота неотчетените пари са дадени предимно за реклама.

Одиторите са засекли, че и сините са предпочели да поверят на „Пиеро 97 МА“ АД медийната си кампания и са дали 591 716 лв. за парламентарния вот. През същата фирма са минали разходите за реклама в бТВ за евровота, които са 280 952 лв.

В нарушение на закона „Атака“ е получила за евровота 178 104 лв. държавна субсидия, а за парламентарните избори – 50 000 лв., въпреки че от средата на 2007 г. партията бе лишена от държавно подпомагане. Проверката на палатата установила, че двете суми са преведени от НДСО.

За своите двама евродепутати НДСВ е изхарчила реално 1 064 715 лв – с 65 000 повече от декларираните разходи (1 012 450 лв.). Отпадането й от парламента пък е струвало 1 млн. и 12 хил. лв., с което е надвишила законовия лимит от 1 милион. Рекламното обслужване и на двете кампании е поверено на агенция „Актив груп“ ЕООД, която сключва договори с „Пиеро 97 МА“.

Интересен факт при ДПС е, че разминаването между отчетено и изхарчено е 10 пъти по-голямо за парламентарния вот, са отчели одиторите.

––НА КРЕДИТ

ГЕРБ единствени изтеглиха за кампаниите си за европейските и парламентарни избори заем от ДСК в размер на 440 000 лв., обезпечен с ипотека върху недвижими имоти на ръководителите на партията. За евровота Сметната палата е установила, че извършените от сегашните управляващи разходи са с 11 509 лв. повече от тези, които те са декларирали. Най-често ГЕРБ са забравяли да декларират реклами по медиите.

За парламентарния вот хората на Бойко Борисов са пропуснали да декларират 72 457 лв. за рекламно време в 20 частни телевизии, 26 530 лв. за реклами в регионални частни печатни издания, 13 310 лв. за пропагандни и агитационни материали и други. 50 794 лв. за тв реклама, билбордове и реклама с ретро трамвай са извършени по касов път вместо по банков, както е по закон. С най-голям относителен дял от неотчетените разходи е фактурата, издадена от медийната агенция „Пиеро 97 МА“ АД – 48 284 лв.“

––––––––––––––––––––––––

… та заведох си аз кучето при лекаря. той обстойно го прегледа, взе кръвни проби, дъра-бъра…

– ами нищо му няма, здраво е кутрето.

– е добре де, що слабее тогава?

– хм.. абе вие обезпаразитявате ли го?

– оо – къпя го редовно, всякакви витамини и подсилващи неща му давам, ей! това е МОЕТО куче и получава най-доброто!!!

– нее – смее се докторът – друго имах предвид. вътрешно обезпаразитяване. вижте – изписвам ви тука едни хапчета, ще му давате по две на всеки три месеца…

Advertisements

3 Responses to “глисти”


 1. 1 hinkoff 21.03.2010 в 11:37

  Тамън, много точно сравнение.
  Бюджета на дянков няма как да се окърпи с вдигане на данъци, такси, акцизи и здравни вноски
  Просто трябва паразитите, глисти разни обитаващи замъци и къщи по на 4-5 ката с дувари до покрива, дето се возят на бентли, мазарати и нам си още кви коли за по нд 50 хил. евро, та тези паразити просто трябва да минат през пургатива на една яка данъчна карантина, разследване демек придружена със запор на сметки, конфискация и разпродажба и имущество и ето как просто дянков ще си оправи бюджета, ако иска разбира се. Не да се опитва да дои и без това мършавата и ошмулена овца, дето искарва по 5-600 лв на месец, че и по-малко.

  • 2 batpep 21.03.2010 в 17:41

   да, ама нещо не виждам да има воля за търсене на сметка от богатите, както и от раздутата държавно-партийна машина. на дянката в окото му са бръкнали майките и старците, милиардите в швейцарските банки той не ги вижда, нищо че немците му ги показаха с пръст.

   сигурно щото очилцата му са такива, спесифични.

 2. 3 hoolbrook 21.03.2010 в 19:19

  Няма как да стане с пургатива.Паразитите и част от организма живеят в симбиоза.Хирург требе,да реже безжалостно до здраво месо,ама с тази ни здравна система…. Не виждам де ще го намерим.А паразита е много адаптивен,което е проблем.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

март 2010
П В С Ч П С Н
« Февр   Апр »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

дари живот!

Advertisements

%d bloggers like this: