преразказ по картинка

никой не ми се хвана на въдичката с боговете и религиите.

но не ви виня – доколкото се познавам и аз не бих се осмелил да дебатирам с нещо толкова подготвено и подмолно, като себе си. въпреки че не виждам нищо .. специално в това да станеш за смях. на определени хора това им е професията, все пак, и тя се счита за престижна.

но както и да е – ето, сега предлагам на нашето внимание една мънинка частичка от софийските графити. специално съм подбрал тази композиция, тъй като според мене читающите този блог са както интелигентни, образовани, красиви и чаровни, така и креативни.

правилата са си старите – всеки може да каже каквото му хрумне относно … ъъ.. това творение. естествено, правилата за добрия тон си ги знаете, не е неоходимо да се повтарям, нали?

НАЛИ?

а така.

и така:

предлагам на нашето внимание за обсъждане следната творба:

както питаха пернатите другарки в училище едно време:

– а какво е искал да каже авторът с това?

Advertisements

14 Responses to “преразказ по картинка”


 1. 1 Маркуча 06.11.2010 в 14:04

  Много шукаритетно 🙂 Според мен авторът е искал чрез симбиотично-еклектичната символика на пейзажа, изпълнен в пастелени тонове, да докосне чувствителната за съвременното консуматорско общество тема за легализирането на марихуаната и гъбите, а чрез псевдо романтично-идиличня — но по същество патриархален — вид на дрехите да изкаже протест срещу подчинената роля на жената и дискриминацията на видова основа, подкрепяйки жизнеутвърждаващата сила на свободната любов. Светкавиците и киселинният дъжд обръщат внимание на наболелия въпрос за влиянието на човека върху крехкото природно равновесие и вероятните последици от отглеждане на генно-модифицирани организми.

  Малко съм позабравил как се пише ОЛВ, но на първо четене — толкоз.

 2. 2 batpep 06.11.2010 в 18:56

  аз още съм под въздействието на творбата. трябва да ви кажа, че стените, на които е изографисана, са около 3м. високи и около дванадесет-петнадесет метра дълги и се намират в запустяло, тревясало място, откъдето никой не минава.

  това не е шега работа, ей! някой е имал изключително сериозна причина да сътвори това творение!!!

  сега – по-голямата част от пастелените тонове са плод на естествената градска среда, по-скоро белите облачета впечатляват.

  а ако някой ми помогне да проумея символиката на табелата, която смирено е вдигнал този офлюх, както и що ще да е това существо, което се намира между споменатия вече офлюх и разярената валкирия – веднага мога да дам компетентно, научно издържано и поднесено по подобаващ начин тълкувание 🙂

  • 3 Светла (една от всичките) 07.11.2010 в 09:35

   Юлгар (написаното на табелата) е персонаж от популярните RPG на ‘Adventure Quest Worlds’ (http://www.aq.com/) – ‘BattleOn!’, ‘DragonsFable’, може и други да има. Той е бивш боец, а е станал ковач и има магазин за оръжия и други полезни неща. Ъх, и странноприемница има по някое време.
   http://dfwiki.com/index.php/Yulgar
   http://www.aqworldswiki.com/index.php/Yulgar
   Може би странно дългият охлюв го вика на помощ? Или пък в заплетените дебри на играта самият Юлгар се е превърнал в мекотело? Не знам…

  • 4 batpep 07.11.2010 в 12:32

   ха!

   видя ли сега?

   лично аз в началото знакът го разчетох като „чалгар“ с присъщото на младите (както и на по-простите стари) хора в бълхария смесване на кирилица и латиница, със съответните правописни грешки. по-късно реших, че човек, който може да изпълни едно толкова.. епично произведение едва ли ще се оака точно на табелата. затова и помолих за помощ, с която светла така щедро ме обдари. благодаря!

   виждате ли недоучието и откъсването от реалността докъде води, а?

   светле, ние с тебе мислим в еднаква посока – включваме темпоралното измерение. обаче според мене главният герой не е юлгар, а някой друг. може би авторът? или картината е визуализация на семейно състояние? но ако е така – тогава къде е авторът?

 3. 5 frog 07.11.2010 в 08:51

  Изобщо не се наемам да правя разбор на „творбата“, обаче, да ви кажа, аз много им се радвам на тези цапаници. Самият факт, че ги полагат върху гадни, гнусни, срутени и нелицеприятни места, е похвален – поне ги развеселяват. 🙂

  • 6 batpep 07.11.2010 в 09:11

   фрог, работата съвсем не е в разкрасяването само. тези творения се правят предимно от интелигентни, но интровертни личности, които търсят все пак някакъв начин на самоизява. и, забележи, съвсем не е задължително да са в младежка възраст, въпреки че повечето са именно в такава.

   добрите графити се правят много трудно – разработват се на хартия със седмици, понякога с месеци, необходимо е голямо умение, а и редица акробатични умения, за да ги сътвориш, а и доста боя, която не е никак евтина.

   изобщо – създаването на графити си е сериозна работа. и никой не се заема с тази работа без сериозна причина. е, само тия, дето пишат „кур“ и „само левски“, но в случая не те са обект на нашия интерес.

   едно време, преди.. майкооу!.. повече от петнадесет години писах дипломна работа по тази тема, но тя беше концентрирана върху езиковата страна на графитите, където преобладават изредените по-горе словосъчетания. сега вече имаме добър материал да се позабавляваме и с художествената им страна 🙂

 4. 7 зори 07.11.2010 в 22:27

  http://140ideas.eu
  Провери ли това, batpep?

  • 8 batpep 08.11.2010 в 09:25

   ее, тия са мастъри, то тяхното към анимация вече отива 🙂

  • 9 зори 08.11.2010 в 16:38

   В графитите често има подписи – тези точно и ясно казват че са четиримата от 140 Ideas
   140 Ideas is a Bulgarian graffiti team formed in 2008 from Yeto, Teleto, Jermain and Flak. – това го копнах от едно видео за тях – и да – мастери са 🙂

  • 10 batpep 09.11.2010 в 11:05

   ахаа – е, значи в нашата махала имаме графити от мастърите! супер 🙂

   но изоставаме с тълкуването, с което най-вероятно ще развеселим авторите, но какво пък – важното е радост да има по лицата 🙂

 5. 11 frog 08.11.2010 в 08:06

  Ми ето – днеска едно момиче е качило бургашки графити:

  http://elpis420.blogspot.com/2010/11/graffiti-of-burgas.html

  Хич не се наемам да ги критикарствам, като гледам върху какво са надращени. Сто пъти по-добре е от нищо. 🙂 Нека да дращят, щом не вандалстват върху поддържани сгради, белким поскрият това отдолу. 😮

  • 12 batpep 08.11.2010 в 09:34

   оо, и от бургаските има ценни, благодаря 🙂

   между другото – и в софия рядко можеш да видиш качествени графити върху поддържани фасади, хората гледат да творят предимно по големите, грозни и прогнили бетонни пространства. което, дет викаш, си е направо похвално.

   по поддържаните фасади най-често можеш да разбереш, че „костов е педерас“, „цска forever“ и разни едносричия

 6. 13 Богомил Ветров 13.11.2010 в 10:52

  живея на един от най-големите транспортни възели в софия, което значи много, ама много бетон. виждал съм въпросните отбори по време на работа – изглеждат доста футуристични с респираторните си маски и качулки, а и бая пот пада. затова се питам, не какво изразяват, а защо го правят – в най-общият случай оцеляват около 2 седмици и после са заличени от друг графит.

 7. 14 batpep 13.12.2010 в 10:59

  а тия са направо уникални!

  http://oakoak.canalblog.com/


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

ноември 2010
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

дари живот!

Advertisements

%d bloggers like this: