Заличаването на Българите

за първи път не зная как и откъде да започна…

… От десетилетия, да не кажа – почти столетие – ние, българите, се опитваме да се самозаличим като народност. Правим го с поведението си, с житейските си избори, с отношението си към самите нас. Правим го… методично. Това е някакъв уникален вид национален мазохизъм, който обаче не води до никакво удоволствие, не зная как бих могъл да го определя това нашето.

Надявам се да не изпадна в логорея, защото горчилката в душата ми е твърде голяма и дълбока и е много вероятно да стана скучен. Толкова е дълбока тая горчилка, че дори Премиерът Слънце вече не може да ме развесели с разсъжденията си на футболен запалянко. Ето защо просто ще разкажа нещо, което се случва и би трябвало всички ние да го виждаме. Изводите оставям на вас.

Аз всъщност съм един обикновен пич, малко нещо бохем, леко женкар, който застарява. Много обичам децата и чувствата са взаимни (стига въпросните деца да не са мои или поне да не ги гледам аз). Щях да си остана Пешко Хубавеца до сетния си дъх, но се случи така, че срещнах една жена, с която реших(ме), че бих(ме) могли да живеем заедно и да отгледаме собствени деца.

Запретнахме каквото там се запрята и се захванахме за работа. Оказа се, че поколението ни има сериозни репродуктивни проблеми (при нас, слава богу, не серозни), които не знам на какво се дължат, щото не съм специалист. Както и да е – на белия свят се появи малкото шопче Ния.

Ние сме бели българи, високо образовани, интелигентни, трудолюбиви. Работим в престижни фирми, получаваме прилични пари и живеем сравнително добре. Ние нямаме желание да раждаме в общите зали, където десетина циганки врещят като свинки на заколение и недоучили докторчета от каквито се сетите народности се опитват да ги изродят, поради което решихме да си платим за избор на екип – екипът беше на докторката, която следи жена ми от мома, детсевика.

500лв.

Жена ми, обаче, реши, че ще се чувства по-спокойна и ще роди по-лесно ако и аз присъствам на раждането. Това бе радост за мене, тъй като аз съм на мнение, че човек ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да присъства на важните за живота му моменти като раждане, сватба, смърт (тук може да ме допълвате). Присъствието на бащата при раждане се таксуваше със

100лв.

Епа ако искаш бе, да не те карам насила…

Интересното е, че ако искаш бащата да присъства на раждането, трябва да родиш във VIP зала, защото там раждаш сама, а не сред други раждащи жени, по които евентуално бащата да се загледа или не знам к`во. Ето защо присъствието на таткото се обвързва с наемането на VIP зала (която представлява малко помещение, облицовано с грозни и напукани плочки, в което всъщност има мивка, стол за раждане, табла с инструменти и лампа).

100лв.

Ето как преди почти пет години Ния се роди за около хиляда лева и ние не се разсърдихме много, защото заплатихме нещата, за които е нормално да се плаща – избор на лекар и отделно помещение за раждане. За парите, които харизах за присъствието на бащата, ще говоря след малко. Хиляда лева бяха страшно много пари за нас, но някак се справихме.


Минаха години и решихме да не оставяме Ния сама на тази земя (всички сме тленни, ако не знаете). Започнахме да сбираме парици за раждане и се захванахме – запретнахме каквото там се запрята и заработихме още-по-здраво от предния път. Оказа се, обаче, че репродуктивните проблеми не са намалели, напротив – станали са още по-тежки (за щастие – не при нас). Отделно се оказахме още по-дърти. Но както и да е.

През тези години се сменяха политици, управата на държавата ни стана уж по-мъжкарска и народна. Дойде Юнак Неземен, скръцна със зъби и рече – това плащане е кощунство, Аз ще го огранича.

Речено – сторено: след известно време се получи Указ, че повече от 350лв. за избор на екип болниците нямат право да взимат. Още на следващия ден обаче болниците вдигнаха таксите за присъствие на таткото (200лв.) и, съответно, VIP залата (150лв.). Общо – пак седемстотин лева. За отскок.

Е, рекохме си, отново ще кихнем едни илядо лева на болницата, но поне не е по-скъпо от предния път.

Да, ама не. От вчера има ново постановление, което разрешава на болниците да искат за избор на екип до

900лв.,

но присъствието на бащата не се намалява, остава си

200лв.,

както и съпътстващата VIP зала с нейните скромни

150лв.

Като сложиш таксите за това-онова и трето-пето (в болницата всичко се заплаща – тонове, кръвно, урини и т.н., щото болницата немала договор със здравната каса, а и не й пука, че сме пълно осигурени и всеки месец внасяме една камара пари в бюджета) отиваме къмто двата бона.

За да родим. Бяло българче. От нашия сой.

––––––––––––––––––––––––––-

Хора, не раждайте децата си в България, тя няма нужда от тях!

––––––––––––––––––––––––––-

В заключение ще кажа само три изречения.

Таксуването на присъствието на бащата при раждането на детето му освен че погазва каквито и да се сетиш човешки права, е и тотална малоумщина (размерът на таксата в случая е Най-малкото безумие).

Дори и да имахме желание и възможности за повече деца, никога нямаше да ги направим и отгледаме тук (не ви съветваме и вас).

Защото в тази ненормална държава нормално могат да живеят само ненормалните (за пореден път се питам – какво правим ние тука?!).

Advertisements

17 Responses to “Заличаването на Българите”


 1. 1 astilar 20.07.2011 в 19:50

  Няма какво да се питаш. Стягай си опинците и друм.

 2. 3 mikiblue 20.07.2011 в 21:33

  не бих могла…

 3. 4 Ивката 21.07.2011 в 09:17

  Плашещо и стряскащо!.. Не бива така!!! Добре де… повечето семейства от провинцията, макар и образовани, макар и работещи в нормални фирми, не могат да си позволят тези суми! Не ме разбирайте погрешно – не вкарвам темата София-Провинция… В никакъв случай! Просто тук аршинът е друг! И сега започва едно пестене на парички – не за малкото човече, а за запълване на нечии дупки!!!
  Бате, а вазелин искат ли в родилното?

  • 5 batpep 21.07.2011 в 16:24

   ми ше раждате по синорите, бре! бабите ви се у болници са раждАли!!

   ..а майките лежали влажни
   и гризли сухите си устни..

 4. 6 Bate Rado 21.07.2011 в 14:11

  Мики, можеш да живееш навсякъде – стига семейството ти да е с теб.

 5. 7 mim4ef 22.07.2011 в 01:54

  ъъъъъъъъъъъъъ колко се радвам, че не потретих…
  ама ако взема да се за..ъ..таковам, намирам смисъла на таксата за таткото – сигурно му осигуряват доктор да го наблюдава. щото знаем, че мъжете понасят доста трудно бременността и раждането.

  • 8 batpep 22.07.2011 в 08:30

   е то по тая логика на жените шофьори трябва курсът по кормуване да струва десет хиляди лева, да трае пет години и да се задължат да шофират с инструктор цял живот 🙂

   а аз не само че трябва да кеся два часа на крак, без да мога с нищо да помогна на жена си, пък на всичкото отгоре и да плащам за това, ебаси

 6. 9 Margarita Miteva 24.07.2011 в 07:44

  Елате да родите при нас, всичко това без пари 🙂 пък после си се върнете, лошо няма 🙂 Попътували , свят видели, тук иранците така правят , родят две три и после айде обратно, ама за всеки случай с още един паспорт 🙂

  Имам и дрехи в изобилие , тъй че заповядайте 🙂

 7. 10 mikiblue 24.07.2011 в 10:40

  ето това е идея :))) обаче парите за път и престой сигурно ще излезнат колкото тук ще дадем за раждането :mrgreen:
  а и трудно бих се доверила на друг доктор, освен на моя (или някой който тя ми е препоръчала) :))))))
  :-**

 8. 11 Богомил Ветров 29.07.2011 в 08:46

  И най-странното е, че почти всеки е сърбал тази попара, а всички си мълчим и само си мрънкаме. Иначе аз отдавна чувствам Бълхария като къмпинг с осран кенеф и липса на топла вода, в който ти искат за нощувка пари, равняващи се на 5-звезден хотел – аз поне не посещавам подобни места втори път.

 9. 12 Natasha 31.07.2011 в 13:48

  такса?бащата да присъства на раждането??? пълно безумие…

  • 13 batpep 02.08.2011 в 19:24

   не знам как още не са турнАли една лелка да сбира по пеесе стинки пред кенефа

 10. 14 Богомил Ветров 04.08.2011 в 09:55

  Пипилота това каза: „ВИП, ама в кенефа говна до тавана“ (тя разбира се не говори така:), но фактите са си факт. А после ни обясняват как раждането в болница било стерилно и чисто.
  Ние имахме и следната смешка. Тя започна раждане в 17.30 ч., а тогава касата вече беше затворена. Обажда ми се тя в 8.30 ч. на другата сутрин и ми вика: „Не ми дадоха бебето и казаха, че не съм си платила“, което значи плащай иначе няма бебе. Обаждам се аз в касата – тя работи от 9.00. В 9.01 ч. платих и тичам с бележката, а тази дето прибира квитанциите ми вика: „Споко бе, кво си се рабързал, нали е 3 дена тука.“ Леле направо ,и идеше да я гушна за шията.
  Наташа, има такса за баща, а като влезеш вътре мед. екипа ти обяснява постоянно, че ненавижда присъствието на хората дето с пишките си са им създали работата 🙂

 11. 15 eola 06.08.2011 в 14:29

  а дали ще таксуват и по-длъжките родилки, дет не се събират на носилката им?
  на печелившите – честито…

 12. 16 midnight 26.08.2011 в 22:31

  изключително съм впечатлена от наличието на такса за „възстановяване на анатомията при жената“. като знам как смело режат по време на ражданията и как нескопосано, нехигиенично и често малоумно шият след това, направо ме изненадва, че такава сложна операция струва толкова малко. хич не са нагли.

 13. 17 zaki 12.12.2011 в 22:04

  Аз родих в стая, която беше като малка зала, със самостоятелен санитарен възел, телевизор и забележете разтягащ се диван, на който присъстващия по желание съпруг може да седне или легне. Понеже прекарахме нощта преди раждането в болницата му донесоха чаршафи и одеало. Детето ни се роди около 6 седмици по-рано така че на раждането освен моят доктор, дежурния в момента и сестра, присъстваха и екип за бебето. Но от всичко най-важно беше отношението!! Тези хора освен че си вършеха работата перфектно, я вършена със сърце.
  Всичко това е скъпо несъмнено, на е регламентирано, няма изненади и за мое щастие беше напълно платено от зравната ми осигуровка.
  Малкия ще навърши 1 годинка след 2 седмици.
  Извода е ясен. Страшно е да раждаш в България, за съжаление повечето хора нямат избор.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

юли 2011
П В С Ч П С Н
« Юни   Авг »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

дари живот!

Advertisements

%d bloggers like this: