Кому е нужно? (за здравната каса, с извинение)

Нека си представим едно средностатистическо българско семейство. С бял цвят на кожата. Представихте ли си? А така.

Сега: противно на повечето средностатистически семейства това точно си плаща всичко, което има да плаща на  държавата – данъци в пълен размер, билети за градскио транспорт, здравни осигуровки и т.н. Така.

Семейството има едно дете, щото от плащане на данъци и осигуровки за две нема паре. Така. Въпросното дете има нужда от операция – трябва да му се махне третата сливица, защото създава здравни проблеми и хич не е на добре. Голема работа, ще кажете.

Вярно, не е кой знае колко голема. Семейството, което е напълно здравно осигурено върху пълния размер на работните си заплати, заплаща допълнително некви си стотина лева за прегледи и изследвания на въпросното дете, за да може да бъде хоспитализирано. В болницата плаща още стотина лева – за избор на лекар и едно-друго, щото не иска някой студент да кълца в гърлото на детето им. Дотук двестатина лева, при това напълно доброволно. Не е кой знае какво. Така.

Сега – въпросната операция е рутинна и никак не е сложна, но все пак си е операция и детето трябва да бъде гледано в домашни условия известно време, докато не зарастнат раните в гърлото му. Спецификата е, че трябва да бъде гледано от здрав човек и да не се среща с никой, който киха, хълца, пръцка и т.н. Така.

В болницата приемат детето ЕДИНСТВЕНО с майка му. Бащи, дедовци, вуйчовци и т.н не играят дори в миманса. Не знам какво е това мъжемразие, обаче е факт. Поне в ИСУЛ. Друга специфика е, че болничен лист на този, кайто води малкото детенце, издават само за дните, в които е в болницата. Демек – на хората от провинцията, които са по цяла седмица в болницата, папкат, акат и се греят издават болничен лист за една седмица. На хората, които са си от София и които по правилата на болницата са там само за един-два дена и си нощуват вкъщи, издават заветния лист за съответните ден-два, а после с постоперативното гледане да се оправят както си знаят. Новият министър ги бил натиснал да не издават болнични, че много пари се били харчели. Така.

Сега – представете си, че майката на въпросното детенце киха нещо, сополяви се. Въпреки всичко рискува да го заведе на операцията, щото е наложително, а бащата няма това право. Същата тази майка обаче не смее да гледа детенцето постоперативно, за да не стане голямата беля. Семейството се събира на консилиум и решава постоперативно да го гледа бащата, защото бабата, която вече е горда пенсионерка, също се сополяви и поради това не може, а въпросният баща е напълно здрав. Обаче се оказва, че същият този баща няма пукнат ден платен отпуск, поради което му се налага да дрънне едно телефонче на личния си доктор и да го уговаря да му пусне болничен лист. Докторът, притиснат от правилата на здравната каса, му съобщава, че не може на баща да пуска болнични за гледане на дете, може да пусне само двата дена на майката. Същите онези, които е прекарала в болницата. Бащата с личен чар и известна доза хумор уговаря доктора да му пусне някъв болничен, щото го боли корема и се е просрал, примерно. Абе без значение защо, нали си доктор – все ще измислиш нещо, ако има проверка ще потвърдя всичко, ако щеш трипер ми го напиши, баси. Докторът, понеже е истински и нормален човек, и тъй като сам има деца и прекрасно знае за какво иде реч, се съгласява.

И какво излиза в крайна сметка? Излиза, че единственият здрав човек в семейството седи вкъщи в болнични и си гледа детето, а всички останали, които наистина са болни – ходят на работа. Освен това всички тези болни хора, които са напълно здравноосигурени, са заплатили едни допълнителни двестатина лева за здравето в семейството си.

Седя си тука, пиша и се питам: а кому е нужно всичко това?!

КОМУ?!!

43 Отговори to “Кому е нужно? (за здравната каса, с извинение)”


  1. 1 Ани 21.10.2009 в 12:54

    😦 Аз вече по темата за здравната, здравните и т.н. не остана много, дето да не съм го казала. А, намерих една думичка – аман!

  2. 2 frodo717 21.10.2009 в 12:58

    Неведоми са пътищата на здравното осигуряване.

  3. 3 Pippilota Mentolka 21.10.2009 в 13:02

    😦 Ама как така не дават на бащи болнични за децата?! То всеки път си казвам „ей, от това по-голям потрес няма“, пък, на! 😦

  4. 4 Блага 21.10.2009 в 13:05

    Българските абсурди са достойни за Гинес. А принудителното самолечение на гражданите на Абсурдистан, граничи понякога с идиотизъм, и заслужава място в Наградите Дарвин. Жалко, тъжно и грозно, но факт.

  5. 5 eola 21.10.2009 в 13:12

    Нещо подобно: Една приятелка я взеха специализант държавна бройка, само защото ходела на работа. Забравих специалността, нещо в областа на рехабилитацията. Хем да ходи на работа, хем да специализира. Каква е идеята и аз не знам.
    Здравеопазването си е геноцид в България. Да сме живи и здрави.

  6. 6 hinkoff 21.10.2009 в 15:41

    Батка, въпроса ти на края вярвам е съвсем риторичен. Но все пак на някой тези 200лв. са нужни. И за това системата е такава, твоя статистически бг. гражданин ще брои 200 кинта и още 100 хил. граждани като направят същото, се заформя една хубава цифра.
    Няма да давам примери, със здравеопазването в някой страни на ЕС, където освен ако не искаш специално да отидеш на частен лекар, няма как, защо и на кого да плащаш. Просто няма как, нямат касови апарати да ти издат касова бележка.

  7. 7 batpep 21.10.2009 в 18:23

    знам бе, батка. твърде много приятели имам, които живеят зад граница, та знам много добре.
    и не ме е толкова яд за двестате лева, имали сме бол пари, решили сме – дали сме. яд ме е, щото за всички е ОЧЕВИДНО, че това дете трябва да бъде гледано от някого. така и не разбрах защо беше необходимо да дигаме телефони, да мислим варианти и т.н., при положение че нещата са ясни – детето не е цигане и не живее по кръстовищата. НЯКОЙ трябва да го гледа, дорде не се възстанови. и когато докторът каже, че детето трябва да се гледа в домашни условия 10 дни следоперативно би било нормално да отидем с майка му на гишето в болницата и да кажем – едиколко си дни ще го гледа едикойси, а останалите дни – друг едикойси. аре, ако обичате, да издадете болничен лист на въпросните люде, а не да се чудим кви гимнастики да правим. просто и ясно или поне за мене е така.

    аре после – дайте да правим и да гледаме деца, че нацията застарявала…

  8. 8 Светла (една от всичките) 21.10.2009 в 19:16

    Уф! И тямната мамка (на здравните) също така!
    И тук се сещам:

    „Ний бяхме неизвестни хора
    от фабрики и канцеларии,

    ний бяхме селяни, които
    миришеха на лук и вкиснало,
    и под мустаците увиснали
    живота псувахме сърдито.“

  9. 9 batpep 21.10.2009 в 20:20

    хе. знаеш ли, колкото и тривиално да звучи – никога няма да забравя думите на покойната си майка. та тая женица твърдеше, че истинският мъж докрай се бори за малката правда. не знам дали пием, пеем буйни песни и се зъбим на тирана – аз лично винаги, до сетен дъх ще се боря за малката правда. независимо дали пия, пея или имам мустаци. и моята жена НЯМА да лежи влажна и да гризе сухите си бърни.

    щото така ме е учила мама. пък нека чичко фройд си се киска отдънаде 🙂

  10. 10 гравитон 22.10.2009 в 09:10

    Батка, стигам до извода, че за да си истински мъж днес, е по-нужно от всякога да изкарваш достатъчно финикийски знаци, та да не се занимаваш с някакви си социални измишльотини. Ама не всички го можем.

  11. 11 Pippilota Mentolka 22.10.2009 в 09:17

    Бате, аз се зачудих все пак и попитах св. Гугъл за това положение.
    От ей тоя юридически форум – http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=16&t=19318 – става ясно, че трябва да отидеш при личния лекар и не особено нежно да му извиеш врата, защото такова нещо като болничен за дете само на майката – няма!

  12. 12 mikiblue 22.10.2009 в 10:33

    Пипи, батето е писал поста леко афектиран 🙂
    и майката и таткото си имат болничен, не това е проблема 😉

    проблема е, че принципно едновременно и на двамата родители за гледане на дете, нЕма как да издадат болничен, повтарям едновременно. щото детето требе да си стои в къщи следоперативно и някой да го гледа, да речем майката не е в състояние да го гледа, нищо, че си е в къщи, заради детето, та трябва и таткото да си остане у дома 😀

    и друго – в болницата издват болничен на майката само за двата дни преди и по време на операцията когато майката и детето са били в самата болница, но при изрично поискване предварително, защото докторите са „притиснати и ограничени“ за издването на такива болнични, а и задължително придружителя трябва да си носи картон (ама нали се сещаш преди, по време и след операцията, дали майката е в състояние да мисли за тези неща 😉 ). това е 🙂

  13. 13 Svetlina 22.10.2009 в 13:13

    Има изход 🙂
    Мъжът взима болничен, за да гледа жена си, щото преди това я е осиновил (за едни други 200-300-400 лева) 🙂

  14. 14 Ивката 22.10.2009 в 16:54

    Топката е в полето на личния лекар. Имал е пълното право да ти издаде болничен лист за гледане на болно дете, дори и ако в този момент майката е с болничен лист поради нейно си заболяване. Това ти си го декларираш пред работодателя, който ще представи болничния лист в НОИ.
    Докторята напълно не са наясно с осигурителното законодателство!!! Историята помни случай на лекар, който все пак трябва и да издава болнични, та същият този влиза с гръм и трясък в счетоводството на медицинската институция, откъдето си получава заплатата и тропайки с крак вдига панаир, че му се удържат здравни осигуровки!?
    Предлагам си помощта (да не дава Господ) за в бъдеще ако ви се наложат подобни сблъсъци по какъвто и да било повод с осигурителни, данъчни и подобни поводи 🙂
    И бързо оздравяване на малката сладуранка 🙂

  15. 15 batpep 22.10.2009 в 18:41

    офф, чакайте да обясня. когато дъщеря ми се гърчи в болки и плюе кръв, а жена ми е припаднала от стрес, а аз нямам право да съм до тях – ми да, сигурно ми е било нервно, вероятно. и когато ми се налага да вдигам телефона, който е с доста дълъг контакт лист, за да разрешавам казуси, които са очевидни – ми да, сигурно още повече съм се изнервил.

    ивка, личният ни лекар е супер и е един от малкото, които НАИСТИНА се вълнуват от здравния статус на пациентите си. административни проблеми от страна на въпросния лекар ние нямаме, просто ме издразни факта, че този човек трябва да носи на крехкия си гръб проблемите на институции като ИСУЛ и новоизбрани министъри, които в цялото си величие изобщо не знаят къде се намират и за какво иде реч.

    гравитон, не мисля, че мъжът е повече мъж, ако изработва повече финикийски знаци. това наистина има значение, както и тежестта на топките между краката, но в никакъв случай не е всичко. ние, българските мъже, сме роби по душа и това е проблем. наблъсквано ни е с години в главите и немалък дял в това скверно дело има твоята обичана социална система. и ти го казвам като мъж на мъж – нека следващия път, когато съзрем неправда, да вземем някакви мерки, а не да мълчим и да се свиваме като бити педерасти!

    всичко зависи от нас.

  16. 16 гравитон 23.10.2009 в 00:55

    batpep, де да беше така! Де да беше толкова просто!Но когато виждам, че целенасочено и методично се провежда морален, физически и едентичностен геноцит над цели народи (включително и над българския),с цел едни богати да станат още по богати? Когато пред очите ми отвличат децата ни и се гаврят с правото ни да бъдем човеци? Когато пред очите ни кучета ръфат живи хора и разкъсват децата ни? Когато се разработват нови вируси и болести за да се купуват нови лекарства? Когато кучешкия живот струва повече от детския? Позволи ми да бъда скептик! Този свят е побеснял и неговия бяс се нарича капитал!

  17. 17 a-tipova 23.10.2009 в 08:16

    batpep, понякога, докато се кискам пред екрана и тайничко си мисля, че не искам да престават да ти се случват Неща само, за да ги чета после аз и да се кискам пред екрана – се чувствам супер гузна. и затова ей тука на ти искам прошка.

    и искам веднага да ти дам отговор на въпроса: на мен ми е нужно!
    (и затова карам здравната каса да прави такива неща, за да може ти после да пишеш. за което пак ти искам прошка, нали)

    гравитон, нещата винаги са прости. кучетата никога няма да престават да ръфат деца, защото са опитомени вълци и в природата им е да ръфат – независимо какво им е казвал Павлов преди това, много дълго време.
    богатите няма да искат да станат по-богати, включително с помощта на новоразработени вируси за масово изтребление, защото е въпрос на оцеляване за човека да иска повече и по-добро непрекъснато. естествен подбор.
    само защото на теб ти се иска брат да обича брата и да не го убива за финикийски знаци не означава, че това ти се пада по право.
    справедливоста е рядка стока и ако я искаш, трябва да се бориш за нея. дори и да се чувстваш скептично настроен междувремено.

  18. 18 batpep 23.10.2009 в 11:50

    хаха

    типова, ский са, батюото:

    прошка не мога да ти дам, щото не съм господ. освен това не виждам за какво имам да давам прошка, тъй като също така не съм нито поп (лелее – за тия попове от една година пиша пост и все не смогвам да го довърша), нито пък прокурор и не знам кого мога да обвинявам за каквото и да било. такива ми ти работи, непростена ще си останеш 🙂

    но мога да ви дам отчет за днешния ден:

    значи – с диването бяхме в болницата към 8,04ч. докторът още не беше дошъл на работа. звъннах на вратата на кабинета му, откъдето излезе кисела лелка, очевидно сестрата му. бавно ме изгледа от глава до пети и изсъска:

    – кво?

    милата тя.

    вие не ме познавате, но аз започвам живота си към 10-11ч. сутринта. преди това не съм особено.. ъъ.. симпатична личност.

    – не търса тебе, доктор цолов търся – изартикулирах.

    – рано е, още го няма – и ми тресна вратата.

    така ли!? бих един шут на вратата и тя отново се отваря:

    – кво бе? – тая същата.

    – нищо ма, просто забрави да ми кажеш кога ще се появи доктора, щото ако нема да се появи скоро да ида да си доспя в колата – опитвам се да съм любезен аз.

    – ха! – рече тая и се фръцна нанякъде.

    тук е момента да рекна няколко думи за доц. д-р цоло цолов. първия път, когато го видях, си рекох: баси селяка! с черното под ноктите, с пиянския нос, кичозното облекло и грубата физиономия. което за пореден път доказва колко съм тъп.

    защото всъщност той е безспорен специалист, страхотен пич и невероятен човек. и ако детето ви има проблеми от оториноларингологично естество – ТОВА Е ЧОВЕКЪТ! казвам го с цялата си душа, ум и каквото имам като чувство. поклон пред този човек!

    както и да е. докторът дойде към 8,14ч. облече престилката, сложи си голямото очило и рече:

    – такаа. айде сега един по един да влизат тези, които вече са оперирани, да им метна едно око. гладните и жадните (това са тези, които са за предоперативна анестезия)- в другата стая. тези за първи преглед – да чакат.

    не мога да разбера защо този пич е толкова… голям. може би защото е завършил във франция, може би защото просто си е пич по рождение, не знам. ние с него си допаднахме и бая си поговорихме, но това ще го оставя за себе си.

    та: в 8,17ч. вече бяхме прегледани от доктора и отпратени на горния етаж да си вземем епикризата. отивам аз и гледам – стъклена стена. няма звънец, няма дявол. чукам с пръсти няколко минути по стъклото – нема ответ. изчаквам някой в униформа да се появи отнякъде и – не щеш ли – след пет минути неква леля излиза от кенефа.

    – извинете, откъде да си получа епикризата? – любезен съм аз.

    – ей оттам – измрънква лелката и с тътрене на чехлите си се упътва нанекъде.

    – а там как да сигнализирам, че си искам епикризата, като няма звънец? – интересувам се аз.

    – не знам – оная продължава да отива нанекъде си.

    – ахаа, значи със шут – казвам и набивам един шут в долната част на вратата на отделението, която е алуминиева. оная щеше да подпикне:

    – ама как така, как може такова нещо…

    – ей така, може, както виждаш! – озъбих й се и след не повече от тридесет секунди епикризата на детето ми беше в ръцете.

    на слизане забелязах, че Докторът беше преполовил чакащите за преглед и с усмивка се готвеше да кръцка гладните и жадните. ей, голем човек е тоя!

    за да ни сложат печат на епикризата се наложи да се поразходим половин час из дебрите на болницата, ама това да му е кусура. само се замислих – ами ако беше минус 20 градуса? да се расождаме за един печат с новооперирано детенце измежду мизериите на неква си болница? при това болницата не е некаква си…

    а после стана десет часа и аз вече станах друг човек и така 🙂

  19. 19 Allisa 23.10.2009 в 13:04

    Съчувствам ти, защото отлично знам за какво разхождане става дума и как на всички им е лесно да те пращат тук и там, за да извършиш задължителните болнични ритуали. Нищо, че едното място е на третия етаж, другото на партера, а третото – в съседната сграда и че ти придружаваш човек, който трудно стои на краката си. Нещата са объркани отдавна. Вярно, че здравната каса закопа системата окончателно, но все пак…ако имаше мъничко повече човешко отношение, ако болния не се гледаше само като „случай“, а и като личност, щеше да е по-лесно за всички.

  20. 20 Marfa 23.10.2009 в 21:07

    Бачо, не знам какво да ти кажа. Здравната каса е един кърлеж, който няма насмукване. В състояние е да се раздуе до неограничени размери и съответно няма никакъв шанс да се наплюска и да падне от тялото на гостоприемника като всеки друг нормален кърлеж. На мен ми е необяснимо предназначението й. Значи, равносметката е следната. Аз _задължително_ трябва да внасям не знам колко си пари в тая черна дупка, дето ако наистина беше черна дупка, щеше вече да се е напълнила, за да получа свещеното право да си платя 2,40 на джипито, ако нещо се разболея. Да не споменавам оттук нататък сагата с направленията. Ама свършиха, елате другия месец. Извинете, но това не е ли противоконституционно?! Как така ми се отказва правото на своевременна медицинска помощ?! Щото на някого хартийките му били свършили, рийшли. След като всеки месец ми цоцате от заплата, ще бъдете така любезни да имате хартийка и за мен, ако пази Боже ми се наложи нещо. Да не говорим за хоспитализация, още повече пази Боже. Или пък, не дай си Боже, за операция.

    Ами болничните?! Преди, ако човек се разболее, накрая си получаваше болничните към заплатата. Сега, за да узнае кога, как и какви болнични ще вземе, на човек му се налага да изкара бърз курс по гледане на кафе и врачуване на коран. Получават се след забавяне, не е сигурно, че ти се изплащат всички наведнъж, въобще не е ясно колко са и какви са… Ми мамка му, ама така повече просто не може да продължава. Знам, че се повтарям, ама в нормалните страни хората рипват за много по-маловажни неща от здравето. Това нашето обаче е сюрреалистичен абсурдизъм, бацо.

  21. 21 batpep 24.10.2009 в 07:59

    марфе, струва ми се, че проблемът е другаде. не може около два милиона трудещи се, от които половината са сякви разновидности милицунери, учители, администрация и т.н. обслужващ персонал, а останалата половина се осигурява на минимална работна заплата, да издържат около седем милиона болни хора (поне аз лично не познавам нито един напълно здрав българин). просто не може, няма как да стане тая работа при положение, че тато ни остави да се оправяме с празни здравни и пенсионни фондове.

    всъщност в целия цивилизован свят услугите, покривани от здравните каси, са със съмнително качество и ако искаш да отидеш при доказан специалист – си доплащаш. ДОПЛАЩАШ. ние сме близо до тази тенденция, само дето не си доплащаме, а си плащаме.
    първата кръвна картина на детето и първата урина направихме в лаборатория, която работи със здравната каса. срещу 2,40 ни направиха изследвания, от които стана ясно, че детето ни е болно със силно възпаление някъде (има увеличени еритроцити ли, левкоцити ли, ба ли му маата), има сериозни бъбречни проблеми (кетони ли, ацетони в урината ли, ба ли му маата) – абе развалина някаква се оказа това дете. бря, маамустара! тичаме при личното педи (20 кинта). гледа човекът, звери се – ми нищо му няма на детето. хубаво, здраво, гледано дете. с мамата си викаме – бе я да идем в друга лаборатория. а и педито така вика. пък и самият цолов си призна – абе що не идете другаде.. отидохме в циба лаб (с паркинга – 15 кинта), откъдето се оказа, че никви кетони, никви муфлони, никви хипо-турбо-тромбоцити. детето си е здраво.

    това е малка част от сагата. но дори от нея личи, че ако направо бяхме отишли в частната лаборатория тутакси спестявахме 22,40лв. от семейния бюджет. е, не са много – няколко фланелки, чифт гащи и едно шоколадче за детето само. или половината от месечната й такса за детската градина. или два страхотни дни в парка. или..

  22. 23 Marfa 24.10.2009 в 11:48

    Оф, без да ща натиснах „изпращане“. Пфу!

    Само за сведение. Смрадльо току-що влезе, каза, че отива в тоалета и щял да дойде, и така. Простете за лиричното отклонение.

    Думата ми е, че то вашта история като ситуацията с моя колега. Детето им започва да кашли и понеже принципно е предразположена към такива заболявания, с майката веднага го водят на лекар. Оная му хвърля един поглед и им съобщава, че малката е с пневмония, че е много зле и да се приготвят да влизат в болницата. Хората гледат така: @_@. А гледат така, щото детето няма ни температура, нито е отпаднало, нито нищо. Бяга, дивее, яде, бе всичко му изглежда наред, само дето малко кашля. Хайде веднага при друг педиатър, после при трети… И двата броя, като преглеждат детето, откриват само лек трахеит, дето ще мине с тривиално сиропче за кашлица. И за няколко дни малката се оправи, в момента е цялата ток и жица. За едната бройка щеше да влезе в болница, за да я лекуват от тежка пневмония. Тоест, как стават тези работи?!

  23. 24 batpep 24.10.2009 в 12:29

    марфе, сега ми хрумна – абе не може ли щом съзрете или ъъ.. усетите, че Ухаещият на Вълци се приближава, некой чевръсто да рипне и да окачи на нуждника голяма червена табела НЕ РАБОТИ! НЕ ВЛИЗАЙ!!

    а за дохтурята нали това разпраям и аз. предстай си младия, напорист ерген от село Мало Уйно. тати и маминка са решили човеко да иде да става дохтур, що он е твръде ентилегентен да копа картофето. продават три ниви и плащат таксите за университето. въпросният напорист момък, да предположим, завръшва, некакво. требе да практикува и го върши с изключителна активност.

    треперете, пациентии!

  24. 25 batpep 25.10.2009 в 08:53

    хаха, сетих се за оня виц къде геле и вуте пият у кръчмата и геле се оплаква, че нещо го стега те тука те. вуте му вика – е па като те стега що не идеш на дофтур! а геле – абе като се знам язе каков съм енженер, па ме стах да идем на дофтур!

  25. 26 frog'n'roll 25.10.2009 в 10:09

    Детенце вече е добре, нали, бате? Щото бях се притеснила, да ти кажа. 😦

  26. 27 гравитон 25.10.2009 в 12:00

    batpep, да ти е живо и здраво детето и вие покрай него за да му се радвате ! Па да даде господ, да нямате нужда от здравната система, ама не може! Ей на и аз искам да нямам нищо общо с нея. Двойно осигурен съм: веднъж като пенсионер и втори път като работещ. Готов съм да отида на лекар, когато имам нужда или когато аз реша, да си платя и по живо по здраво да се разделим. Ма не ми дават! Закони си измислят и ме задължават на профилактични прегледи да ходя. Иначе глоба!?
    Няма как явявам се на профилактичен преглед при джипито, кихам си му таксата в сивата икономика, сестрата ме претегли, измери ми височината, като че ли съм малко дете и може да съм пораснал за последните шест месеца, попълнат си с доктора бумагите за да измъкнат парички от здравната каса и ме препратят с направление по нататък за още. Минавам, значи, на кардеолог, оформя си и той бумагите за парички от здравната каса и ме препраща на очен. Очния и той, поглежда в дъната на изтерзаната ми душа, оформя си документите за да си изтегли паричките от здравната ксаса и ме препраща, за всеки случай при неговия професор, ама в частния му кабинет. „Кихам“ яко и там и накрая с лабораторните изследвания, пак се връщам при тъй нареченото джипи. Джипито, дето си се води едноличен търговец, пък каква Хипократова клетва искаш от търговец, ме препраща на предпоследна инстанция – аптечната. Тук пак си оформят бумагите за парички от здравната каса и повече от мен самия и ме изпращат с какви лекарства и от кои фирми, няма да ти разправям, щото съм далече от тая мафия,но след време разбирам, че лекарите дето са ми изписали определените лекарства са на „семинар“ на нам кой си курорт. Пък мен ме боли главата и искам да си купя едно прахче, АУЛИН 100, дего съм го проверил и знам, че за 24 часа няма да имам болка. Само, че без рецепта вече не ми дават, щото трябва да тръгна отново от джипито нататък по пътеката на…
    И с риск, да ме намразиш ще ти кажа, че наистина с умиление си спомням за едно време, щото в БДЖ-то два пъти минавахме профилактични прегледи, пролет и есен.В един ден през всички специалисти, разбирай:лабораторни изследвания,зъболекар, рентген,кардиолог,очен, вътрешни външни и тем подобни и то без стотинка да платя, а и с нормална надница за деня. Че на всичко отгоре и зъболекаря вземе че ме извика, след някой ден, та ми наслага безплатно пломбичките дето е видял че ми липсват… Та такива ми ти работи ама аз не ги разбирам тези работи, само си приказвам. Стар човек!Изкуфяла работа…

  27. 28 batpep 25.10.2009 в 12:43

    що да те намразвам бе, човек, нали и аз казвам същото, което и ти!?
    просто едно време всички доктори бяха некадърни, а малцината кадърни бяха или зад граница, или морфинисти и алкохолици. сега е абсолютно същото, само дето малцината кадърни не са морфинисти, а си имат частни кабинети. или както казва стоматоложката ми, която за нищо на света не сменям – аз с бандитски инквизиращи организации като здравната каса не работя!ако искаш аз да те лекувам – идваш тука и си плащаш. ако не искаш…
    помня, че когато раждаше жена ми можеше да не платим нито стотинка. обаче при това положение ще те изражда този, който е на смяна. а ако искаш да те изражда рени ковачева и екипа й – 800 кинта. когато ти дойде времето, независимо в коя част на денонощието, тези хора ще станат, ще дойдат и ще те изродят. ако не искаш… ако искаш да присъстваш на раждането – 100 кинта. ако искаш двойна стая, а не с циганите у спалното – още сто кинта. пък ако не искаш…

    а здравната система е толкова сложна, за да не може някой по веригата да краде, за да има повече за тези, които са в челото й.

    фрог, сичко е ОК, даже без лекарства, само промивки със стеримар 🙂 аз като ви казвам, че д-р цолов е супермен, вие – не та не 🙂 между другото – този човек не ни взе стотинка над 2.40-те лева, нито пък си направи устата по какъвто и да било начин. просто си платихме 75лв., за да ни оперира точно той, а не някой друг. и искам да знаете, че не съжалявам нито за една стотинка, която съм платил допълнително на всички лекари, при които съм ходил. и гореизброените, и топов, и субев, и цокова и т.н. и т.н. 🙂 защото това са големи специалисти и не могат да взимат неква си заплатка от пестин лева. и защото те са ми спестили много повече, отколкото съм им платил – с умения, със знания, с адекватно лечение и т.н. и т.н

    а иначе – абсолютно същото беше и едно време, само че тогава парите се даваха под масата и всички – и пациенти, и лекари – се чувствахме престъпници…

  28. 30 frog’n'roll 27.10.2009 в 08:57

    Това е готино, shortly. 🙂

  29. 31 batpep 27.10.2009 в 11:13

    хе 🙂

    когато ви хареса това, да речем

    и след като положите тежък изпит..

    ..може пък и да ви приемем в клуба на Знаещите Илектрик Травелърс 😆

    но! първо трябва да научите имената и основните, крайъгълни парчета на всеки един говорещ в това http://www.youtube.com/watch?v=7dyjY1yxvPM&feature=related видео – както солови, така и в съответните комбинации.

    изпитът е за 1-ви клас 😆

  30. 32 frog’n'roll 27.10.2009 в 19:36

    Оф, стигнах до 3:20 мин., до Том Пети демек, ама не издържах от скука до края. 🙂 А и не сме на състезание за членство в клуба. Прочее, тези, първите трима имат четворни комбинации с Джордж Харисън. :mrgreen:

  31. 33 batpep 28.10.2009 в 08:14

    добре, ама айде да си ги мерим в някоя друга тема, че тука малко като спам идват тия наши коментари 🙂

  32. 34 Макс 28.10.2009 в 21:23

    Батка, малко тривиално, но да е живо и здраво детенцето. Иначе начина по който си написал статията ми повиши настроението в проценти 🙂

  33. 35 batpep 30.10.2009 в 10:25

    да ти се връща 🙂

  34. 36 Божо 30.10.2009 в 15:45

    марфе, струва ми се, че проблемът е другаде. не може около два милиона трудещи се, от които половината са сякви разновидности милицунери, учители, администрация и т.н. обслужващ персонал, а останалата половина се осигурява на минимална работна заплата,

    Не е точно така.
    Много хора се осигуряват не само не на минимална заплата, а и от няколко места. За това получават пак същото здравно „облслужване“.

    всъщност в целия цивилизован свят услугите, покривани от здравните каси, са със съмнително качество

    Може би ня някои места, подобни на нашата „държава“ е така, но
    баш в цивилизованите страни – не. Знам много конкретни случаи.

    и ако искаш да отидеш при доказан специалист – си доплащаш. ДОПЛАЩАШ.

    То за различните здравни системи е различно, но мисля, че на повечето места си плащаш като поп в тоя случай, но не знам де – може в някои страни да е така.

  35. 37 Marfa 01.11.2009 в 11:07

    Бе аз пак се присещам за братчедката в Германия. Значи, като замина да следва там, по принцип си беше болна. Имаше бъбречна недостатъчност. Е, взе да следва, съответно взе да се осигурява. След около година и половина обаче състоянието й рязко се влоши, та се наложи бъбречна трансплантация. И какво, мислите, стана? Нямаше по телевизията прочувствени съобщения, че младата еди коя си ще умре, ако не е драгият зрител да прати пари на тая и тая сметка, ако това си мислите. Просто я приеха в болницата по спешност, баща й дари бъбрек и направиха трансплантацията. Всичко това без каквото и да е доплащане.

    А аз наистина не ги разбирам тези работи. Просто е някакъв абсурд да ме карат да плащам за услуга, от която не смятам да се възползвам. Тоест, ако не дай Боже, се разболея, ще хукна при частния доктор да ме спасява. А за да не хуквам при частния, би следвало тези пари, дето ги снасям всеки месец, поне част тоя тях да се падат и на мен, мамка му, ако ми се наложи да прекрача прага на лекарския кабинет. Не да давам 2,40 на лекаря, въпреки че до тоя момент съм изкихала кой знае колко хиляди в здравната каса, а после той да ме праща на изследване, дето се оказало бъгнато, та по-добре да ида да се изследвам на частно, а после, ако пази, Боже, се наложи да постъпя в болница, да тегля заем, че да успея да уредя болничния престой. Не знам, ама някак ми се струва, че между парите, дето ежемесечно постъпват в касата и парите, които ежемесечно излизат от там, има някаква огромна черна дупка, отвъд която е невъзможно да се прозре.

  36. 38 Mrs Susan Pete 08.02.2011 в 09:57

    Поздрави,

    Поддържате ли нужда от кредит? Сюзън Пит има много в Стоук за вас, ние предлагаме малки AMD средносрочен заем дългосрочен заем, ние предлагаме кредит за закупуване на автомобили за започване на бизнес да се плащат сметки за възстановяване и реконструкция моя работа, ние предлагаме и др утеха заем при проявен интерес след можете да се свържете с нас чрез имейл адрес: susanpeteloanlender@gmail.com

    Можете също така да попълните формуляра за кандидатстване по-долу:

    Пълно име ……
    Сумата, необходима ….
    Продължителност …….
    Телефон за връзка …
    Професия ….
    Място на работа …
    Целта на заем …
    Държава ….
    Държава ….
    Сити …
    Posta код ..
    С уважение,
    Г-н Уилсън царе

  37. 39 batpep 09.02.2011 в 09:28

    хахаха, по-просташки, неграмотен и некадърно направен спам не съм срещал през живота си, хахаха 😆

    явно седмицата на идиотите наистина е в разгара си 😀

  38. 40 Mohamed Gonaa 21.11.2015 в 15:38

    Аз предлагам заеми при ниска лихва. бизнес фондове и персонал финансират
    сте
    available.If сте в дългове и имате нужда от заем Просто ни кажете,
    дори и с лоши кредити, ние продължаваме да Ви предложим заем, за повече
    информация и финансова помощ .. свържете с нас днес
    jonathan.nta@hotmail.com

  39. 41 Martin Laura 06.06.2017 в 00:39

    Добър ден,

    Аз съм Мартин Лора, основател / главен изпълнителен директор на „МАРТИН ЛАУРА ФИНАНС ФИРМ“. Искам да ви съобщя, че понастоящем даваме дълготрайни заеми от всякакъв вид, вариращи от 5 000 долара. До $ 500,000,000 на приемлива цена от 3%, без обезпечение, лош кредит. Размерът на кредита е по договаряне, важи сега като валидна оферта. Правила и условия се прилагат, Заемът ни е гъвкав,. Изпратете имейл сега чрез (martinlaurafinancefirm@gmail.com) !!!

    БЛАГОДАРЯ!!!

  40. 42 Martin Laura 30.06.2017 в 13:43

    Добър ден,

    Аз съм Мартин Лора, основател / главен изпълнителен директор на „МАРТИН ЛАУРА ФИНАНС ФИРМ“. Искам да ви съобщя, че понастоящем даваме дълготрайни заеми от всякакъв вид, вариращи от 5 000 долара. До $ 500,000,000 на достъпна цена от 3%, без обезпечение, лош кредит приет. Размерът на кредита е по договаряне, важи сега като валидна оферта. Условията и условията се прилагат, Заемът ни е гъвкав, Изпратете имейл сега чрез (martinlaurafinancefirm@gmail.com) !!!

    БЛАГОДАРЯ!!!

  41. 43 Louis Bonny 06.07.2017 в 13:17

    Здравейте.

    Имате ли нужда от спешен заем? Имате лош кредит? Можем да одобрим заем за Вас, ние сме надежден сертифициран финансов институт
    Одобряване на средства за всички видове проекти. Нашата кредитна / финансова оферта е
    При нисък лихвен процент от 3% и продължителността на изплащането е много
    Приятелски и удобен за клиента. Продължителността на кредита е по договаряне.
    Ние одобряваме финансиране за до 100 милиона долара и повече в зависимост от
    Характер на дейността. Нашите услуги са надеждни и издръжливи, Свържете се с нас днес чрез
    (Bonitecloancompany@gmail.com) Вашият успех е наш приоритет.

    С Най-Добри Пожелания!!!


Вашият коментар




dino-reading-animated

Байк Зона

Stop

лиценз

октомври 2009
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

дари живот!